Başbakan Barzani; “PKK kendini Kürdistan Hükümetinin alternatifi gibi görüyor

Başbakan Barzani;"PKK kendini Kürdistan Hükümetinin alternatifi gibi görüyor

 Başbakan Mesrur Barzani, 2021 MERI Forumunda yaptığı konuşmada, “PKK niçin Şengal’de? Yasal olmayan bir güç Şengal’de halkın seçime katılmasına engel oluyor ve kendilerini tehdit ediyor. Şengal Anlaşması ivedilikle uygulanmalı” dedi.

“İstikrarlı bir Ortadoğu için istikrarlı bir Irak” adıyla gerçekleştirilen 2021 MERI Forumunun ikinci gününde Kürdistan Bölgesi Başbakanı gazeteci Amberin Zaman’ın yönettiği bir panelde soruları yanıtladı.

Irak hükümetinin Kürdistan Bölgesi’nin bütçe payını göndermemesi, Covid-19 salgını ile petrol fiyatlarınızdaki düşüş nedeniyle başbakanlığını üstlendiği hükümet kabinesinin çalışmalarını yavaşladığını belirterek, “Yeni hükümet kabinesi kurduktan sonra reformlara başlayarak ilerleme kaydedeceğiz dedik, ancak Koronavirüs salgını ve petrol fiyatlarının düşmesiyle karşı karşıya kaldık. Bölgede güvenlik sorunu da vardı. Ancak başarılı olduk ve Kürdistan Bölgesi’nin durumunu iyileştirdik” dedi.

Ekonomik gelirlerini çeşitlendirmeyi sürdürdüklerini ve reformlarla ekonomik durumu iyileştirdiklerini ifade eden Mesrur Barzani şunları söyledi:

“Bütçe kesintisi Kürdistan Bölgesi’ni engellerle karşı karşıya bıraktı. 2020 yılında sadece 6 aylık memur maaşlarını verdik.

Farklı farklı projelerin uygulanması için 8 milyar dolar tahsis ettik. Kürdistan’da üretilen ürünler Irak’ın diğer vilayetlerine ihraç ediliyor.

Yolsuzlukla mücadele yasamız var, yasalar çerçevesinde yolsuzlukla mücadelemiz devam ediyor. İsimlerini vermek istemediğim bazı kişilerin dosyası yargıda. Bu kabinede doğal kaynaklarımızın çoğunu kullanmak istiyoruz. Pertokimya, doğalgaz ve Kürdistan halkı için önemli olan doğal kaynaklarımızı kullanmak istiyoruz.

Anayasamız var ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin doğal kaynaklarını nasıl kullanabileceği, orada belirlenmiş durumda. Biz de bu çerçevede hareket ediyoruz.

“IŞİD, Irak ve dünya için bir tehlike”

IŞİD elindeki toprakları kaybettiği doğrudur ancak varlıkları devam ediyor. IŞİD, Irak ve dünya için bir tehlike, IŞİD bitmedi, halen örgütlenip, saldırılar yapmaya devam ediyor. Peşmerge’ye de saldırı düzenlediler.  Sorun nedir? Adaletsizlik, fakirlik ve benzer sorunlar IŞİD’i oluşturdu ve halktan kendi saflarına birilerini çekmeyi başardılar. İnsanları mutlu ve memnun etmelisiniz ki, hükümetten intikam almaya yeltenmesinler.

Terörle mücadele devam etmeli ve hepimiz birbirimize destek olmalıyız ve terörün sebep ve sonuçlarını ortadan kaldırmalıyız. Peşmerge ve Irak güçlerinin bulunmadığı bazı bölgeler var. Buraların Irak güçleri ve Peşmerge tarafından doldurulması lazım. Biz İki tugayın kurulup bu bölgeleri koruması için görüşmelerimizi sürdürüyoruz.

“IŞİD varlığını devam ettiriyor”

Her zaman istikrar ve çözümün bir parçası olmak istedik. Eğer ABD ile İran arasında sorun varsa bu sorundan uzak durmalıyız. Onlarda bizim egemenliğimize saygı duymalı. ABD ile Irak arasında stratejik görüşmeler oldu, Kürdistan Bölgesi de bu görüşmelerin bir parçasıydı. ABD, IŞİD’le mücadelede bize destek oldu. Tüm Koalisyon ülkelerinin IŞİD’le mücadeledeki desteğinin devam etmesini istiyoruz. IŞİD halen devam ediyor. Biz Irak’ın uluslararası desteğe ihtiyaç duyduğunu düşünüyoruz.

İran bizim komşumuz. İran’la iyi ilişkiler istiyoruz. Tüm dostlarımızla ilişkilerimizi ilerletmek istiyoruz. ABD ile ilişkilerimiz İran’a bağlı değil, ABD ile de İran ile de iyi ilişkiler istiyoruz.

Peşmerge’nin reform süreci devam ediyor

Peşmerge Bakanlığı’ndaki reform süreci devam ediyor. Bu süreçte iyi bir ilerleme kaydedildi. Özellikle de 70’inci ve 80’inci birlikleri Peşmerge Bakanlığı çatısı altında olmayı kabul ettiler. Peşmerge güçlerinin bütçesine yönelik düzenleme devam ediyor. Bu sürecin hızlandırılması gerekiyor. Hükümet olarak Süleymaniye’de bir parti içerisinde yaşananlara karışmıyoruz. Geniş katılımlı bir partiyiz, KYB’de hükümette yer alıyor.

Halkın seçimlerde KDP’yi ödüllendirmesinden mutluyum. Halk yapılan hizmetleri gördü ve bence bunun ödülünü verdi. Kürdistan Bölgesi, sadece Kürdistan halkı için değil, buraya göç edip sığınanlar için de güvenli bir bölge.

PKK kendini buradaki yapının alternatifi olarak görüyor

Türkiye ili ilişkilerimiz çok geniş, ticari ilişkilerimiz var, birbirimize komşuyuz. PKK buraya sığınmacı ve mülteci olarak gelmedi. Kendilerini buradaki yönetimin alternatifi olarak görüyorlar.

Halkın bulundukları bölgeye girmesini engelliyorlar. Bu güvenlik ve ekonomik açıdan sorun.  Çatışmalardan dolayı 600 köy yeniden inşa edilemedi.

PKK olmasaydı, Türkiye sınırdan öteye geçemezdi. Bunun bedelini halkımız ödüyor. Bunun sorumlusunun kim olduğu bilinmeli. PKK, içerisinde bulunduğu bölgenin yönetimine saygı duymalı.

Şengal konusunda Irak hükümetiyle anlaşmamız var. Anlaşmaya göre, Şengal’deki tüm güçler o bölgeyi terk etmeli.

Irak ordusu ve Peşmerge kentin dışında olmalı, yerel güçler de kentin iç güvenliğini sağlamalı. Maalesef bu anlaşma uygulanmış değil.

“PKK niçin Şengal’de?”

Irak Başbakanı Mustafa Kazimi de anlaşmanın uygulanmasını istiyor. PKK var Şengal’de, PKK’nin oraya gitmesi için hiçbir yol yok, Suriye’den o bölgeye gidiyorlar. PKK niçin Şengal’de? Yasal olmayan bir güç Şengal’de halkın seçime katılmasına engel oluyor ve kendilerini tehdit ediyor. Şengal Anlaşması ivedilikle uygulanmalı.

İfade özgürlüğü ve basın özgürlüğünü destekliyoruz. Bu konuda hükümetin sınırlandırması söz konusu değil. Mahkeme tarafından yürütülen bazı dosyalar var, hükümetin bunlara müdahalesi söz konusu değil. Bazı muhalif siyasi gruplar, bu konuyu hükümete saldırmak için kullanıyor. Başka bölgelerden gazeteciler Kürdistan Bölgesi’ne geliyor. Burada 1 milyon sığınmacı var. Aktivistler başka bölgelerden buraya geliyor.

Diğer Haberler