Bu gün Peşmergenin işgalci ordulara karşı Sihêla Direnişi’nin 4’üncü yıl dönümü

Bu gün Peşmergenin işgalci ordulara karşı Sihêla Direnişi'nin 4'üncü yıl dönümü

Bugün Haşdi Şabi ve İran destekli milislerin Kürdistan Bölgesi’ne yönelik saldırılarının Sihêla’da Peşmerge destansı bir direnişle yenilgiye uğratmasının 4’üncü yıldönümü.

16 Ekim 2017 tarihinde YNK içerisinde bir kliğin Irak ile anlaşması ardından Kerkük, Xaneqîn, Xurmatu, Şengal’in de içerisinde olduğu Kürdistan Bölgelerin işgali ardından, Haşdi Şabi ve İran destekli gruplar Kürdistan Bölgesi’nin statüsünü sonlandırmak için Erbil ve Duhok’a doğru harekete geçti.

Koalisyonun IŞİD ile mücadele çerçevesinde Irak ordusuna verdiği Abraham tankları, zırhlı araçlar ve ağır silahların yönü Kürdistan’a çevrildi. İlk saldırı 24 Ekim’de Pirdê’de ikinci saldırı 26 Ekim’de Sihêla’da üçüncüsü Mahmudiye’de  Peşmerge’nin destansı bir savaşı ile hezimete uğrarıldı.

O dönem Kürdistan Bölgesi Başkanı ve Peşmerge Genel Komutanı Başkan Barzani, kitabın 117’inci sayfasında o gün hakkında şunları yazıyor: “26 Ekim 2017 tarihinde Irak ile Haşdi Şabi güçleri, İran milisleri ve Lübnan Hizbullah güçlerinin desteği İranlı komutan Seyid Muhtar (o savaşta yaralanmıştı) komutasında Pêşxabur’u ele geçirmek için Sihêla ve Mehmûdiye cephesindeki Peşmerge mevzilerine saldırdı. Ancak büyük bir yenilgiye uğradılar.”

 Başkan Barzani, kitabında Sihêla savaşını Kürdistan halkının yeni tarihinde en büyük “yiğitlik destanı” olarak tanımlıyor ve düşmanın yenilgiye uğratılması ile sürecin değiştiğini ve görüşmelerin başladığına işaret ediyor.

Başkan Barzani yaşanan zafer ardından yapılan görüşmelere ilişkin şu cümleleri yazıyor: “Abadi(o dönemin Irak Başbakanı) o kadar mağrur ve burnu havalardaydı ki, bizimle siyasi diyaloğa yanaşmıyordu. O yenilgiden sonra askeri teknik timlerin birlikte bir görüşme yapmasını talep etti.”

Başkan Barzani, görüşmelere Irak güvenlik güçlerinin yanı sıra İran Devrim Muhafızları ve Lübnan Hizbullah temsilcilerinin katıldığını  ve Irak ordusunun İran ile Hizbullah’ın iradesi ve talimatıyla hareket ettiğinin altını çiziyor. Başkan Barzani, bu durumun o dönem Irak’ı yöneten Abadi’nin ve Irak’ın egemenlik hakkında en büyük hakaret olduğunu belirterek, “Çünkü görüşmede  son talimatları ve nihayi kararlarıyabancılar veriyorlardı. Bu yüzden Kürdistan Bölgesi Yönetimi, görüşmelerden çekilme kararı aldı” ifadelerini kullanıyor.

Diğer Haberler