Katalonya parlamentosunun Rojava’yı tanıması üzerine yapılan tartışmalar?

Katalonya parlamentosunun Rojava’yı tanıması üzerine yapılan tartışmalar? Kuzey Ve Doğu Suriye, PKK, Kürtler, Kürdistan, Duran Kalkan

Katalonya Parlamentosu 20 Ekim günü yaptığı oturumda Rojava’da ki siyasi yapıyı tanıdı. Sembolik anlamı bile olsa bu tanıma Kürtleri mutlu etti. Fakat PKK’nin medyada olayı ifade ediş tarzı ve kullandığı ifadeler kendisi ile beraber tartışmaları da getirdi. Rojava’daki Kürt siyasal yapısını ilk tanıyan gücün kim? Katalonya Kürdistan’ı mı Kuzey Suriye’yi mi tanıdı?  Gibi iki önemli soru ve cevapları PKK’nin Kürdistan meselesindeki tutumunu tekrardan anlamak için birçok önemli veri sundu.

Kürdistan mı Kuzey Suriye mi?

Katalonya Parlamentosunun Rojava’yı tanıyan kararın resmi metninde tanınan yer Kürdistan olarak adlandırılıyor. Katalonya parlamentosu resmi hesabında da ilk isim olarak Kürdistan’ı öne çıkarıyor. Resmi metinde “Kürdistan’ın yeniden inşası” gibi pek çok net ifade geçiyor. Yani karar Kürtlerin ülkesi ve statüsü ile ilgili bir karar.

Fakat maalesef ki Rojava’daki PKK yönetiminin kendisi tanınanın Kürdistan olduğunu kabul etmedi. Öncelikle olarak PKK medyası yayınladığı haberlerde hiçbir biçimde Kürt adını kullanmadı. Haberlerde “tanınanın Kuzey ve Doğu Suriye” olduğu belirtildi. Ayrıca Rojava’daki yönetimde Katalanya parlamentosuna teşekkür ederken Kürdistan ve Kürt isimlerini kullanmadı.

Rojava’da ki Kürt yapılanmasını ilk kim tanıdı?

 Ayrıcı PKK medyası Rojava’daki yönetimi ilk tanıyan parlamentonun Katalonya Parlamentosu olduğu iddia edildi. Oysaki Rojava’yı ilk tanıyan parlamento Kürdistan Bölgesel Yönetimi Parlamentosuydu.

Kürdistan Parlamentosu 16 Ekim 2014 tarihinde Kobani’ye işgal saldırısının olduğu günlerde Rojava yönetimini resmi olarak tanımış ve Rojava’ya resmi olarak yardım etme kararı almıştı. Bunun üzerine Kobani’ye giden Peşmerge ve cephane yardımı da de resmi gönderilmişti. Ayrıca o tarihten beri Rojava yönetimi Kürdistan Bölgesi içinde resmi olarak temsilcilikler açtı. Yani aslında Rojava’yı resmi olarak tanıyan ilk resmi parlamento Kürdistan Bölgesel Yönetimi parlamentosu.

Fakat medyası bu gerçeği gizleyerek tüm medyasında Katalan parlamentosunun Rojavayı öne çıkaran ilk parlemento olduğunu iddia etti.

PKK’nin Kürt ve Kürdistan fobisi

PKK, Kürdistan Bölgesel Yönetiminin gerek Rojava gerek de Kürtlere olan katkısını gizlemek için özel bir çaba içinde olduğu görülüyor. Hatta PKK var olan açık ve örtülü desteği işlemek bir yana sürekli başka parçalara düşmanlık yapılıyormuş gibi göstermek için özel bir çaba içinde oldu. Bunu özellikle Rojava konusunda yaptı. Rojava 2012 yılında herkes tarafından ezilebilecek kadar zayıf iken ilk yardımları örtülü olarak yapan Kürdistan Bölgesel yönetimiydi. Özellikle Mesut Barzani bu konuda insiyatif alarak El Nusra saldırıları döneminde Rojava’ya her türlü yardımın yapılmasını sağladı.
Fakat PKK bunların tümüne karşı büyük bir inkarcılık ve ikiyüzlülük yaptı. PKK’nin ikiyüzlü siyaseti sadece Kürdistan Bölgesel yönetimine karşı değil aslında tüm Kürtlere karşı yapıldı. Çünkü Rojava Kürdistan’ında Kürt kimliği silikleştirildi.  Rojava’yı Kürdistan’dan koparan bir yaklaşım içinde olundu. Kürt gençleri dört parça Kürdistan ve diyaspordana Kürtlerin kurtuluşu için geldi ama PKK binlerce yıllık yerin ismini değiştirip Kuzey ve Doğu Suriye yaptı.
PKK’nin Kürdistan ismini reddi ile Türkiye’nin Kürdistan ismini ret etmesi birbirine benziyor. Her ikisi de Rojava Kürdistan’ı ismini kullanmaktan imtina ediyorlar ve Suriye diyorlar. Her ikisi de Güney Kürdistan’a resmi adı olan Kürdistan Bölgesel Yönetimi dememek için hep dolambaçlı yollar kullanıyor.

Duran Kalkan’ın Rojava’deki sürecin başında “Biz Rojava’ya Kürdistan demeyelim Kürdistan dediğimiz zaman herkesin aklına Barzani geliyor. Biz Kuzey Suriye diyelim” dediği biliniyor. Fakat PKK’nin Kürdistan ismine karşı alerjisi sadece bundan kaynaklı değil. Hatta bu koşulların zorunluluğu nedeni ile de yapılmış değil. Bu tamamen PKK’nin kuruluş esasları ile ilgilidir.  PKK’nin Kürdistani çizgiye karşı yapısal duruşu ile ilgilidir.

PKK için Kürt ismi sadece Kürtleri eyleme geçirmek için kullanılan bir propaganda aletidir. Kürtler kendine şunu sormalıdır: Katalan parlamentosunun Kürt ve Kürdistan dediğine Kürt ve Kürdistan diyemeyen PKK ne için savaşıyor? Bu gençler niye ölüyor? PKK gerçekten bir Kürt hareketi midir?

İşin gerçeği Katalan parlamentosunun tanımasının uluslararası hukukta zaten büyük bir yaptırım gücü yoktur. Çünkü Katalanların kendisi bir bağımsız bir devlet değildir. Bu tanıma daha çok bir destek amaçlıdır. Fakat PKK’nin böyle bir desteği bile Kürdistan için kabul edememesi PKK gerçeğini anlamak için önemli veriler sunmaktadır.

Diğer Haberler