PKK, seçim hezimetinin ardından Şengal’de halkı tehdit ediyor

PKK, seçim hezimetinin ardından Şengal’de halkı tehdit ediyor PDK,

Irak parlamento seçimlerinde büyük bir hezimet yaşayan PKK Şengal’de halkı tehdit ediyor. PKK’nin halkın yaşadığı köyler ve Şengal dağındaki kamplarda yaşayan halka büyük bir psikolojik baskı uyguluyor.

10 Ekim tarihinde yapılan Irak parlamento seçimlerinde Haşdi Şabi ile ortaklık yapan ve sahte seçmen kartı hazırlayan PKK’nin iki adayı vardı. Adaylardan biri Şeyh Semir ismindeki bir Ezidi diğeri ise Rakan Reşid El Tahan isimli bir Arap’tı. 34 bin kişinin oy kullandığı Şengal’de halka yapılan tüm baskılara rağmen PKK oyları 2900’ü aşamadı. PKK seçim günü Duhok’tan oy kullanmaya giden yüzlerce insanın oy kullanmasına izin vermemişti.  Seçim günü Duhok’tan oy kullanmaya giden 10 kişi oy kullanma saati dolana değin gözaltında tutuldu.  PKK kendi adayları için ise sahte seçmen kartları ile oy kullandı.

Size yardımları dağıtmayacağız

İttifak yaptığı Arap adayın 2000 civarında oyu olduğu kabul ediliyor. Sahte seçmen kartları da gelen bilgiler arasında. Yani,   PKK’ye Şengal’de verilen gerçek oy sayısının 600 civarında olduğu düşünülüyor. PKK’nin zaten sayısı 500’den biraz fazla olan askeri güçleri var. Bu da şu anlama geliyor. Silahlı güçlerin aileleri dahi seçimlerde PKK’nin adayını desteklemediler.

PKK kendi medyasında yaşadığı bu hezimeti gizlerken öte yandan da Şengal’de zaten zor koşullarda yaşayan halkı tehdit ediyor. PKK’nin kendi Rojava ve Kuzeyli kadrolarını Şengal dağındaki yerleşkelere ve köylere gönderip toplantılar yaptığı öğrenildi. PKK kadroları bu toplantı ve ev ziyaretlerinde seçim sonuçlarından dolayı halkı tehdit ediyor. PKK kadrolarının “arkadaşlarımız sizin izin şehit düştü, sizi biz kurtardık, biz olmasak kadınlarınızı satacaktı, siz bize ve  şehitlere ihanet ettiniz” gibi sözlerle psikolojik baskı uygulandığı belirtiliyor. Halkı kendine borçlu hissettirmek için yoğun çaba sarf eden PKK bir yandan da halkı tehdit ediyor.

Avrupa ve BM’ye bağılı çalışan yardım kuruluşlarının Şengal için gönderdiği yardımlara el koyup halka kendi istediği biçimde dağıtan PKK halkı bu yardımları vermemekle tehdit ediyor. “Bu kuruluşlar biz istediğimiz için geliyordu, artık gelmeyecekler, hastaneleri kapatacağız, ilaç verilmeyecek, gıda yardımı yapılmayacak” diyor.
Halk seçimlerde PKK’ye olan tutumunu ortaya koymuştu

 Bunun nedeni PKK’nin Şengal’de çocukları kaçırması, halkı zor koşullarda yaşamaya mahkum etmesi, Kürdistan Bölgesi düşmanlığı yapması olarak gösteriliyor. Şengal halkı Şengal dağında direk PKK karşıtı eylemler yaparak PKK’ye olan tepkisi ortaya koyamıyor. Fakat PKK’yi Şengal’in ve Ezidilerin bir parçası olarak, Ezidileri de PKK’nin bir parçası olarak görmüyor. Seçimlerde halkın gösterdiği tutum bu gerçeği açığa çıkardı.

Diğer Haberler