Gazi Salih Alixan’ın PKK tarafından katledilmesinin üzerinden 1 yıl geçti

Serê Zêrê Asayiş müdürü Gazi Salih Alixan’ın PKK’nin askeri gücü HPG’ye bağlı iki kişilik bir tim tarafından katledilmesinin üzerinden bir yıl geçti.

PKK timi, Gazi Salih Alixan’ı 8 Ekim gecesi köyü olan Bigaw’da bahçede çocukları ile otururken suikast mermisi ile vurulmuştu. Evli olan Xazi’nin beş tane çocuğu vardı. En büyüğü 19 yaşında olan oğlu Heji ve en küçüğü 5 yaşında olan Helin, Solin, Lorin ve Serin adında dört kızı vardı. Tüm olay çocukların gözleri önünde cereyan etti.

Ağır yaralanan 47 yaşındaki Gazi Salih Alixan hastaneye kaldırılırken hayatını kaybetmişti. Olayın yapıldığı ilk saatlerde Gazi Salih Alixan’ın kardeşi Cemil Salih kameralara konuşmuş ve kardeşinin PKK tarafından uzun zamandır tehdit edildiğini ve PKK tarafından vurulduğunu açıklamıştı.

HPG olayı yarım ağızla ret etti

10 Ekim günü ise Kürdistan Bölgesi Asayiş Müdürlüğü bir açıklama ile incelemelerinin sonuçlarını açıkladı. Açıklamada “Yapılan detaylı inceleme ve soruşturmanın ardından Gazi Salih Alihan’ın PKK tarafından öldürüldüğü anlaşılmıştır. Alihan daha önce de doğrudan ve dolaylı olarak öldürülmekle tehdit edilmiştir.” dendi.

PKK ise halktan gelen tepkiler üzerine 20 Ekim günü askeri kanadı olan HPG’ye bir açıklama yaptırarak olayla alakası olmadığını söyledi. Açıklama üst düzey bir isim yerine HPG BİM adına yapıldı ve “karanlık olayla alakamız yoktur” dendi. Açıklama yarım yamalak, isimler olmadan yapılan bir açıklamaydı. Açıklamanın ifadeleri ve yapılış biçiminde “biz yapmadık” dense de verdiği his “biz yaptık ama üstlenmeyeceğiz” demekti.

Fakat Gazi Salih Alixan’ın ailesi, sevenleri, Berwari halkı ve güvenlik güçleri olayı PKK’nin yaptığından emindiler.

Özgür Jiyan’danın açıklamaları

HPG komutanlarından Özgür Jiyanda kod adlı İnan Çelik’in 9 Haziran’da PKK’den kopması ile Gazi Salih Alixan’ın katledilmesinin gerçek hikayesi ortaya çıktı.
Özgür Jiyanda kendi isteği ile gerçekleri açıklamak istemiş ve bunu Gazi’nin katledilmesi konusunda şunları söylemişti

 “Şehit Gazi evinde, kendi toprağı üzerindeydi. PKK için bazı şeyler yapmak istemiyordu. Bu nedenle PKK onu ve bölgede başka kişileri de hedef olarak göstermişti. Eyalet komutanlığından alınan, gerilla topraklarında bulunan Peşmerge’lerin tehdit edilmesi, korkutulması, kovulması veya cezalandırılması, infaz edilmesi kararı alınmıştı. Şehit Gazi Tirwaniş bölgesinde Bindada köyündeydi. O bölgede eylem yapmak için Metina Karargaha doğrudan bağlı hareketli bir tim vardı. Bu timde Cesur Roboski ve Piling Cizre yer alıyordu. Bildiğim kadarıyla bu kişler Gazi’yi şehit etti. Pılıng Cizre’nin elinde bir karnas suikast silahı, Cesur’da ise dürbünlü M-16 vardı. Bana bu eylemi yaptıklarını anlattılar.”

33 yıldır mücadele eden bir Peşmerge PKK eli ile katledildi

47 yaşında 33 yıl peşmergelik yapmıştı Gazi Salih Alixan. Saddam baskıları sonucu köylerini terk etmiş İran’a göç etmişlerdi. Daha 13 yaşında Saddam’ın mermilerinden kurtulmak için ailesi ile beraber sınırı aşmış yürüyerek Gewer (Yüksekova) ya geçmiş. Oradan da Doğu Kürdistan’da ki kamplara gitmişti. Kendi köyünü Saddam’ın mermilerinden kurtulmak için terk etmişti. Aynı köyde PKK mermileri ile hayatını kaybetti. Saddam’ın öldürümediği Gazi’yi PKK mermileri vurdu.

Kürdistan’ın değerli evladı Gazi Salih Alixan’ın bu biçimde katledilmesi Kürt tarihinin utanç dolu sayfalarından biridir.
Gazi Salih Alixan 1987 yılında Peşmerge olmuş, 1988 yılında binlerce Kürdün öldürüldüğü Enfal sonrası Kürdistan’a ilk geri dönem peşmergelerden olmuştur.
Gazi Salih Alixan daha 1990 yılındaki serhildanda aktif rol oynamış ve 1992 yılında da Kürdistan topraklarının Saddam’dan kurtarıldığı süreçte silahlı şehirlere inen Peşmerge gurupları içinde yer almıştır.

Daha sonra Asayiş güçleri içinde yer alan Gazi Serê Zêrê gibi önemli bir gümrüğün Asayiş Müdürlüğünü yaptı. PKK Gazi Salih’in kapıdan narkotik ve kişileri geçirmeye göz yummasını istiyordu. Gazi Salih PKK’nin bu ve alandaki bazı başka taleplerini yerine getirmedi. Ayrıca kişiliği nedeni ile tanınan biriydi. Tüm bunlar Gazi Salih Alixan’ın PKK tarafından hedef alınmasının nedeni oldu.

Diğer Haberler