PKK Irak seçimlerinde Haşdi Şabi adaylarını destekliyor

PKK Irak seçimlerinde Haşdi Şabi adaylarını destekliyor Hawer Nêrweyi, Şengal, Xanaqin, Kurdistan Bölgesi,

PKK Irak seçimlerinde Haşdi Şabi ile ortak hareket ediyor, Kürt oyları tehlikede

10 Ekim günü yapılacak olan Irak seçimlerine sayılı günler kaldı. Adaylar arasındaki yarışta gittikçe şiddetleniyor. Kürdistan’da seçim de şu ana değin bir güvenlik sorunu yaşanmadı. Adaylar seçim yasalarına göre hareket ediyor. Kürdistan’da oylarda güvenlikli olacak fakat Haşdi Şabi’nin etkili olduğu Kürdistan’dan koparılmış Kürdistani bölgelerde durum pek böyle olmayacak gibi görünüyor.
Bu bölgelerde Haşdi Şabi’nin silahlı bir baskı gücü var. Bu baskı gücünün etkili olduğu alanlardan biri de Şengal. Çünkü Şengal’de Haşdi Şabi ve PKK ortak hareket ediyor. PKK Xanaqin, Kelar, Duzxurmatu, Kıfri gibi bölgelerde Haşdi Şabi’nin desteklediği adayları destekliyor. Kadroları Haşdi Şabinin Türkmen ve Arap adayları ile beraber hareket ederek, onlar için oy toplamaya çalışıyor. Ayrıca Şengal’de PKK’ye bir sandelye verilmesi karşılığında da seçimlerde oyları nasıl bölüştüreceklerinin planları yapılmış durumda.

Hawer Nêrweyî uyardı

Siyasi gözlemci Hawer Nêrweyî, Kürdistan Bölgesi idaresi dışında kalan Kürdistanî bölge-yerlerde Kürtlerin oy ve sandalye sayısının PKK ve Haşdi Şabi’nin varlığı nedeniyle büyük tehlike ve baskı altında olduğunu söyledi.

Siyasi gözlemci ve Haşdi Şabi örgütü konusunda uzman olan Dr. Hawer Nêrweyî BasNews’e seçim hakkında konuştu. Nêrweyî,” Kürdistan Bölgesi idaresi dışında kalan Kürdistanî bölge-yerlerde Kürtlerin oy ve sandalye sayısı büyük tehlike altındadır. Hem yerel hem de BM ve uluslararası gözlemciler, Kürtlerin oylarının yanmaması için söz konusu bölgeleri ciddi bir şekilde takip etmeli” ifadelerini kullandı.
Nêrweyî, özellikle de Şengal bölgesinde Kürtlerin oyları ve sandalyelerinin Haşdi Şabi ve PKK’nin silahlarının gölgesinde olduğunu söyledi. Bu durumun Xaneqin’e kadar söz konusu olduğunu da sözlerine ekledi. Nêrweyî,” Bu yüzdendir ki Kürtlerin oylarının yakılma, çalınma ve ortadan kaldırılma ihtimali var. Zaten amaçlarından biri de o dur ki Arap ve Türkmen adayların kazanmasını sağlamak.”

Siyasi gözlemci konuşmasına şöyle devam etti,” Söz konusu bölgelerde özellikle de Şengal’de yasa dışı gruplar var. Burada PKK var, söz de Kürt örgütü olarak anılıyor. Fakat gerçekte PKK’nin Haşdi Şabi’den hiçbir farkı yok. Bu her iki taraf, Kürtlerin özellikle de PDK adaylarının oylarını ortadan kaldırmak ve adayların seçilmemesi için anlaşmışlar. Seçimlerden önce Şengal Anlaşması yürürlüğe girmeli ve Peşmerge de Kürtlerin çoğunlukta olduğu bölgelere dönmeliydi. Böylelikle bahsi geçen örgütler rahat bir şekilde hareket edemeyecekti.”

Diğer Haberler