Bingöl’de 35 hektarlık ormanlık alanı güvenlik gerekçesiyle kesilecek. Dernekler ve siyasiler karara tepki gösterirken, kesiminin tamamen politik olduğu savunuldu.
Kiğı-Karakoçan-Adaklı-Yayladere-Yedisu İlçeleri Sosyal Yardımlaşma Kalkındırma ve Kültür Derneği (KAYY-DER), Bingöl’de 35 hektarlık ormanlık alanın güvenlik gerekçesiyle kesileceğini belirtti.
Duvar’dan Ardıl Batmaz’ın haberine göre; alanın yaklaşık 50 futbol sahası büyüklüğünde olduğunu belirten KAYY-DER, bölge halkının tepkili olduğunu ve açıklama beklediğini söyledi.
“Bingöl’ün içme suyu kesilecek”
Ormanların kesilmesinin çeşitli sorunlara yol açacağını ifade eden HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir şöyle konuştu: “Orman kesimleri zaten ülkemizde yaşanan ciddi sıkıntılardan birisi. Orada ‘güvenlik’ gerekçe gösterilerek Orman Bakanlığı’ndan kaynaklı bir kesim yapılacak. Ama orası sadece güvenlikle açıklanabilecek bir yer değil. Karacehennem Ormanı, oranın akciğeri. O ormanın kesilmesi yöresel ve bölgesel bir iklim değişikliğine sebep olacak. Ayrıca Merkez ve Genç ilçesinin içme suyu da bu ormanlardan besleniyor. O ormanın kesilmesi demek, Bingöl’ün içme suyunun kesilmesi anlamına gelecek. Ormanların kesilmesi, yakılması ve yapılan 20’nin üzerinde HES barajlarından kaynaklı zaten bir iklim değişikliği yaşandı. Eğer bu ormanlar da kesilirse Bingöl resmen çöle döner. Yağış anlamında ciddi sıkıntı yaşanır.”
“Güvenlik gerekçesiyle talan edecekler”
Bingöl Orman İşletme Müdürü İbrahim Börü ile görüştüklerini ve güvenlik gerekçesiyle kesim yapılacağının doğrulandığını belirten Kızılağaç Köyü Meşeli Mezrası Derneği (AYKİ-DER) Başkanı Fatih Bor, “Ülkemizde ve bölgemizde yaşanan iklim değişikliği, yaşadığımız kuraklıktan dolayı AYKİ-DER yönetimi ve tüm Kızılağaç köyü meşeli mezrası olarak bu kesime karşı olduğumuzu ifade ettik. Doğamıza karşı olan sorumluluğumuz için tüm duyarlı vatandaşlardan destek bekliyoruz. Köy heyetiyle birlikte ihale içeriğiyle ilgili bilgi almak istedik fakat yetkili arkadaşlar bu bilgileri bize vermedi. Biz bölge halkı olarak biliyoruz ki, bölgede rant peşinde olan bir kaç müteahhit ve kurum yetkililerinin güvenlik gerekçesini bahane ederek ormanımızı, doğamızı, yeraltı kaynaklarımızı talan edecekler” ifadelerini kullandı.
“Ormanlarımızın kesilmesi yüreğimizi dağlıyor”
Kiğı-Karakoçan Adaklı Yayladere Yedisu İlçeleri Sosyal Yardımlaşma, Kalkındırma ve Kültür Derneği (KAYY-DER) Eş Başkanı Ahmet Tüzün ise Orman Bölge Müdürlüğü’nün ihale sürecini gizli tuttuğunu ve halka bilgi vermediğini belirtti. Bölgedeki, orman yangınları
ve kesiminin tamamen politik olduğunu savunan Tüzün, “Uzun yıllardır ekolojik kırım politikaları sonucu Bingöl ilimizin habitatı bozuldu. Baraj ve HES’ler yöremizde su kaynaklarımızı kuruttu. Bir yandan deprem, diğer bir yandan güvenlik gerekçesine sığınılarak ormanlarımızın yakılması, av turizmi adı altında yaban hayvanlarımızın katledilmesi, ÇED raporuna ihtiyaç duyulmadan maden arama ruhsatları verilmesi, tüm bunlar yetmezmiş gibi parça parça ormanlarımızın kesilmesi yüreğimizi dağlıyor” diye konuştu.