ABD Rojava’da ki Kürt-Kürt diyaloğu için yine çağrı yaptı

ABD Rojava'da ki Kürt-Kürt diyaloğu için yine çağrı yaptı

ABD Dışişleri Bakanlığı Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Joey Hood, Rojavalı siyasi taraflara doğrudan müzakere çağrısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Joey Hood, Rojavalı siyasi taraflara doğrudan müzakere çağrısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Joey Hood, Rojava’da Kürt-Kürt yönetimini desteklediklerini söyledi.

Hood, Rojava’da bir süredir yürümeyen Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ile Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) arasındaki müzakerelerin başlaması çağrısını dile getirdi.

Rojava’da Kürtler arası müzakereler tıkanmıştı

Rojava’da Kürt partileri arasında 20 Nisan 2020’de başlayan müzakereler yaklaşık bir yıldır durmuş vaziyette.

Kürdistan Bölgesi hükumeti ve Fransa’nın da destek verdiği müzakarelerde 16 Haziran 2020’de taraflar arasında siyasi görüş birliği ve uzlaşıya varıldığı açıklanmıştı.

Açıklamada, DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi ve ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Danışmanı William Roebuck da hazır bulunmuştu.

Bunun sonucunda Ekim 2014 tarihli Duhok Anlaşması’nın bu uzlaşıya temel alınmasında karar kılınmıştı. Siyasi konularda yaşanan uzlaşının ardından taraflar 32 kişilik bir siyasi yönetim oluşturulmasına karar vermiş ancak 2020 sonlarında Kürtler arası diyalog tıkanmıştı.

Tıkanmanın sebebi ise PKK’nin Rojava üzerindeki siyasi vesayetini kaybetmek istememesi. PKK siyasi ajandasında Rojava’yı Esad Rejiminie yakın tuturak diğer partileri dışlamayı esas alıyor. Bu nedenle biryıllık bir süreçtir görüşmeler yapılmıyor. Tam görüşmeler başlayacağı zaman PKK’ye bağlı Ciwanen Şoreşger adlı gençlik yapısı ENKS binalarına saldırıyor ve ENKS üyeleri PYD asayişi tarafından kaçırılıyor.

Diğer Haberler