KDP’nin Kerkük’e muhteşem dönüşü

KDP'nin Kerkük'e muhteşem dönüşü Lahor Cengi, Referandum, Şahavan Abdullah

PDK, Irak seçimlerinde Kerkük’te seçim bürosunu görkemli bir şekilde açılışın yaptı. Kerkük halkı,  Kürtler ve Kürdistan’da yaşayan herkes  PDK’nin seçimlere katılması kararını büyük bir coşku ile karşıladı. Eğer Irak Yüksek seçim Kurulu bir engel çıkarmaz ve hileler olmazsa  ise PDK’nin Kerkük’te yüksek oranda oy alması bekleniyor.

PDK’nin bağımsızlık referandumu sonrası YNK içinde Lahor Cengi’nin başını çektiği kanat tarafından gerçekleştirilerek Kerkük Irak ordusu ve Haşdi Şabi’ye teslim edilmişti.  17 Ekim 2017 yılındaki ihanetin ardından Kürtlere dönük bastırma ve sindirme dönemi başlamıştı. PDK ise şehirdeki bürolarını kapatmıştı.  Irak’taki parlamento seçimleri ile beraber PDK’nin Kerkük’teki iki adayı seçtim bürolarını açtılar. Kerkük halkı KDP’lileri büyük bir sevgi ile karşıladı. Dört yıllı bastırma ve sindirme siyasetine rağmen gençler, kadınlar ve yaşlılar KDP adaylarını karşılmaya geldiler.

Kerküklü Kürt seçmen Saman Saleyî, geçtiğimiz seçimlerde PDK’ye oy vermediğini ancak önümüzdeki seçimlerde oyunu PDK’ye vereceğini söylüyor:

“Önceki seçimlerde oyumu diğer partilere veriyordum. Ancak, 16 Ekim sonrası gözlerim açıldı. Her şey gözlerimin önünde cereyan etti. Anladım ki; Kürdistan’ın başı ancak topraklarının ve bayrağının korunmasıyla olur. Bunan ötürü önmüzdeki seçimde yürekten ve gönülden otum PDK adaylarınadır.”

Kerkük’ün Ronaky Mahallesi sakinlerinden Nadiye Tahîr de oyunu PDK’ye vereceğini söylüyor: Mahallemizde herhangi bir hizmet yok. En son Başbakan Neçirvan Barzani zamanında mahallemize hizmet yapıldı.”

Nadiye Tahîr PDK kentten çıktıktan sonra hiçbir hizmet almadıklarını belirterek bu seçimlerde oyunu PDK’den yana kullanacağını sözlerine ekledi.

Kerkük’te PDK’nin iki adayı yarışıyor. Biri eski Kerkük parlamenteri Şaxewan Ebdula diğeri ise  Necwa Hemîd. PDK, her iki adayını Irak parlamentosuna göndermek için canla başla çalışıyor. Her iki aday için Kürdistan bayrakları ile seçim startı verildi.

Kerkük PDK adayı Necwan Hemîd, halkın hangi partinin yürekten Kürdistan için çalıştığının farkında: “Kim vatanı, bayrağımızı ve Peşmergeyi koruyor? PDK’nin bütün bunları yürekten savunduğunu, Kerkük’teki tüm bileşenler biliyor. Bundan dolayı yürekten PDK’yi destekleyeceklerdir.”

Necwa Hemîd, PDK’den aday olan kendisi ve diğer adayın sandıktan yüksek oy alacağına inandığını belirtiyor ve her gün Kerkük halkının PDK ofisini ziyaret ettiğini vurguluyor.

Diğer Haberler