YNK ve Goran yöneticileri PKK’nin Süleymaniye faaliyetlerini değerlendirdi: Tehlikeli bir durum

YNK ve Goran yöneticileri PKK'nin Süleymaniye faaliyetlerini değerlendirdi: Tehlikeli bir durum

 Süleymaniye kentinde siyasal nüfuza sahip iki parti Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) ve Goran Hareketi, Kürdistan İşçi Partisi’nin(PKK) bölgede artan manevraları ve TSK’nın bombardımanlarından endişeli.

PKK’ye bağlı silahlı güçlerin Rojava ve Kürdistan Bölgesi’ndeki varlığı nedeniyle Türk ordusunun saldırılarına zemin sunarak, bölgedeki istikrarsızlığa ve operasyonlarının artmasına neden oluyor.

Türk ordusuna bağl savaş uçakları son zamanlarda Süleymaniye’nin kırsal bölgelerinde PKK mevzilerini hedef alan hava saldırılarını arttırdı. Neredeyse benzeri görülmemiş bir hareketle, Türk insansız hava araçları geçtiğimiz günlerde Doğu Kürdistan sınırına yakın Pencwen yakınlarındaki açık bir alana bombaladı. Türkiye daha sonra bölgede dolaşan PKK savaşçılarını hedef aldığını ileri sürdü.

PKK’nin Siyasi Müdahalesi

PKK’nin yan kolu olarak adlandırılan Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) önde gelen üyelerinden Aldar Xelil, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada YNK liderliğindeki siyasi anlaşmazlıkların “bir Türk komplosu” olduğunu iddia etmişti. Xelîl’in bu açıklamasına, YNK politbürosu, Kürdistan Bölgesi’ndeki siyasi partilerin iç işlerine “müdahale” oluşturabilecek sözleri haksız ve doğru olmadığını söyleyerek tepki gösterdi.

8 Temmuz’dan önce, YNK’nin görevden alınan eş başkanı Lahur Cengi hala iktidardayken, PKK Süleymaniye’de büyük bir nüfuza sahipti. Ancak YNK’nin diğer eş başkanı Bafil Talabani’nin  Cengî’nin kendisini “zehirleme” ve “suikast” girişimleri görevden alması ardından, PKK’nin Süleymaniye’de manevra yapma şansı daha düşük görünüyor.

Süleymaniye’nin ikinci etkili partisi Goran(Değişim) Hareketi de PKK’nin bölgenin istikrarını riske atmaya devam eden eylemlerini tasvip etmediğini açıklarken, YNK’nin de son gelişmeler ile birlikte PKK ile ilişkilerini yeniden gözden geçirdiği belirtiliyor.

PKK Süleymaniye’deki varlığını güçlendirmeye çalışıyor

PKK,  Süleymaniye’deki varlığı konusunda YNK’nin değişen tutumuna rağmen, bölgedeki varlığını güçlendirmeye ve manevralarını artırmaya devam ediyor. Bildirildiğine göre PKK, Süleymaniye’nin Şarbajêr, Pencwen, Pîşder ve Kandil bölgesindeki askeri varlıklarını arttırdı. Son dönemde bölgedeki yerel kaynaklara göre, gerillalar bölge sakinlerinden yasa dışı vergiler uyguluyor, bu durum bölgedeki köylülerin PKK’nin politikalarına itiraz ettiğini gösteriyor. PKK’nin ayrıca Süleymaniye’de şu anda faaliyet gösteren birkaç medya kuruluşu var.

BasNews’e konuşan YNK’nin önde gelen kadrolarından Mela Şexa,  PKK’nin Kürdistan Bölgesi’nin  yasal kurumlarına saygı duyması gerektiğini belirterek “PKK’nin hangi politikaları izlediğini anlamakta zorlanıyoruz.  Kürdistan Bölgesi’nin iç işlerine müdahaleler kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

YNK’li yetkili ayrıca, PKK’ye bağlı silahlı grupların, sivillerin hayatını riske atan ve hiç hoş karşılanmamasına rağmen sivil yerleşim alanlarını sık sık ziyaret ettiklerini doğruladı.

Goran da Endişeli

Süleymaniye’nin ikinci büyük ve en etkili partisi olan Goran, PKK’nin il genelindeki hareketlerinden de endişe duyuyor.

Goran’ın Genel Kurulu üyesi Ebdullah Ehmed, PKK’nin konumunu sadece Süleymaniye’de değil, Halepçe’de de sağlamlaştırdığına inanıyor: “Süleymaniye’nin meşru yönetimine saygı duymuyorlar. Aslında kimseye saygı duymuyorlar.”

Geçdiğimiz yıl Süleymaniye kent merkezinin birkaç km yakınındaki piknik alanı olan Ezmer Dağı’nda Türk SİHA’sının düzenlediği bombardımanda iki PKK’li üst düzey yetkili öldürülmüştü. Bu saldırı ardından PKK,  YNK’yi bölgedeki PKK komutanları hakkında bilgileri Türkiye ile ipaylaşmakla suçlamıştı.

“PKK, Politikalarını Yeniden Gözden Geçirmeli” 

BasNews’e konuşan YNK’nin kıdemli bir üyesi ve Irak Parlamentosu danışmanı Ebdul Eziz Hesen, PKK’nın Kürdistan Bölgesi’ndeki politikalarını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.

Hesen şunları dile getirdi: “Kürdistan istikrarlı bir bölgedir. PKK politikalarını değiştirmeli ve Süleymaniye’deki istikrara saygı göstermelidir. Komşu ülkelere Kürdistan Bölgesi’ne saldırma bahanesi vermemelidir.”

Diğer Haberler