ABD Dışişleri Müsteşarı Hood: Haşdi Şabi ve PKK Şengal’i terk etmeli

ABD Dışişleri Müsteşarı Hood: Haşdi Şabi ve PKK Şengal'i terk etmeli

Şengal Anlaşması’nın uygulanması gerektiğini belirten Joey Hood, “Haşdi Şabi ve PKK Irak hükümetini dinlemiyor. İki örgüt de bölgeyi terk etmeli” ifadelerini kullandı.

ABD Yakın Doğu Asya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Müsteşar Vekili Joey Hood, son iki ayda başkent Erbil’i iki kez ziyaret ettiğini anımsattı.

Hood, “Erbil’de ABD yönetimi ile Kürdistan Bölgesi Yönetimi için önemli olan konular üzerine çalıştık. ABD, Şengal Anlaşması’nın uygulanmasını istiyor. Ancak Haşdi Şabi ile PKK, Irak hükümetini dinlemiyor. İki örgütün de bölgeyi terk etmeleri gerekiyor” dedi. 

ABD’li yetkili ayrıca, “Bu anlaşma bölgede güvenliği ve istikrarı sağlamanın, insanları bölgelerine döndürmenin tek yoludur. Ancak ne Haşdi Şabi ne de PKK Irak hükümetini dinlemiyor. Bilindiği üzere ABD, PKK’yi terör örgütü olarak tanıyor ve onları bölgedeki faaliyetlerinden vazgeçmeye, Şengal’i terk etmeye çağırıyoruz” sözlerini dile getirdi.

“Kürdistan Bölgesi ve yatırım” 

Kürdistan Bölgesi’nde yatırım, ticaret ve ekonomik kalkınmanın her zaman arttığına dikkat çeken Hood, bunun bölgede istikrarı ve güvenliği sağlamayı başaran Peşmerge Güçleri’nin cesaretinden kaynaklandığını dile getirdi.

Hood, konuşmasına şöyle devam etti:

“Kürdistan’ın kahraman Peşmergeleri, teröre karşı bölgenin istikrarını ve güvenliğini korumayı başardı. Peşmergeler ticaret ve yatırımın devam etmesini sağlayarak, kendilerini kanıtladı. Peşmerge Güçleri ile tam bir eğitim ve istişare programımız var, bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Başkan Biden da bu konuda çok net: Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde DAİŞ’e karşı birlikte savaşıyoruz.

Bunların yanı sıra eğitim ve kültür alanlarında da yatırımlarımız sürüyor. Örneğin Duhok ve Süleymaniye’deki Amerikan üniversiteleri, Erbil’deki Katolik Üniversitesi var. Buradaki öğrencileri, ABD ile Kürdistan Bölgesi’nin çıkarlarına uygun olarak iş piyasasına hazırlamak istiyoruz.”

Diğer Haberler