Birleşmiş Milletler, İran’a idam cezasına mahkum edilen Kürt siyasi tutuklu Haydar Kurbani’nin yaklaşan infazının durdurulması ve idam cezasının kaldırılması için çağrıda bulundu.
BM’den, Haydar Kurbani’nin idam kararıyla ilgili dün yapılan açıklamada, uluslararası hukuka göre yeniden yargılama çağrısında bulunuldu.
Açıklamada “Kurbani’nin ifadesinin işkence ve kötü muamele sonucu alınması yüzünden son derece endişeliyiz ” ifadeleri yer aldı.
48 yaşındaki Kurbani, İran’da Besic (İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun alt kolu) güçleriyle bağlantılı üç kişinin öldürülmesine karışmakla suçlanıyor.
Kurbani, Ekim 2016’da tutuklandı, başlangıçta üç ay boyunca zorla kaybedildi ve işkence gördü, hücre hapsinde tutuldu.
Kurbani Ocak 2020’de Kürdistan eyaletinde yapılan yargılamada mahkeme tarafından “devlete karşı silahlı isyan” iddiasından “suçlu” bulundu ve hiçbir zaman suçlamaları kabul etmediği halde ölüme mahkum edildi.
Avukatı: Hiçbir delil yok
Daha önce Rûdaw’a konuşan Kurbani’nin avukatı Muhammed Salih Nikbaht, müvekili için İran Yüksek Adalet Divanı’na iki defa başvurarak dosyasının yeniden incelenmesini istediklerini, ancak her iki defa da taleplerinin reddedildiğini söylemişti.
İran güvenlik güçleri tarafından Kamyaran’da gözaltına alınan Haydar Kurbani hakkında verilen idam kararının infaz edilmesi için Kamyaran’a gönderildiğini belirten Nikbaht, Kurbani’nin herhangi bir örgüte üye olduğunu veya birinin canına kıydığına dair herhangi bir delil olmadan hakkında böyle bir karar alındığını aktarmıştı.
İran, dünyanın en büyük idam cezası uygulayıcılarından biri. İnsan hakları savunucuları, “Hükümetin ölüm cezası vermeye devam etmesi üzücü” diyor. İran’ın idam cezalarıyla taraf olduğu Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme’yi ihlal ettiği belirtiliyor.
İran’da on binlerce siyasi mahkum, demokrasiyi, kadın, işçi ve etnik azınlıkların haklarını savunmak da dahil olmak üzere çeşitli suçlamalarla hapse atılıyor.
Birleşmiş Milletler İran İnsan Hakları Özel Raportörü’nün Temmuz 2019’da yayınladığı bir rapora göre, Kürtler ve Azeriler de dahil olmak üzere etnik azınlık grupları, siyasi muhalif eylemleri nedeniyle orantısız bir şekilde gözaltına alınıyor ve sert bir şekilde cezalandırılıyor.
İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı (HRANA) tarafından toplanan verilere göre İran’da 2020’de 230’dan fazla kişi idam edildi. Rapor, infazların yüzde 72’sinden fazlasının gizlice yapıldığını ve hükümet tarafından bildirilmediğini de sözlerine ekledi.