Sefin Dizayi Şengal ve PKK sorununu değerlendirdi

Sefin Dizayi Şengal ve PKK sorununu değerlendirdi

Kürdistan Bölgesi Dışillişkiler Ofisi Sorumlusu Sefin Dizayi, Erbil-Bağdat arasında imzalanan Şengal Anlaşması’nın hayata geçirilmesinde en büyük  engel ve sorunun PKK’ye bağlı grupların teşkil ettiğini söyledi.

ABD’nin Erbil Başkonsolosu Robert Palladino, geçtiğimiz gün yaptığı basın açıklamasında Şengal’de Haşdi Şabi güçleriyle işbirliği yapan PKK’nin varlığının durumu daha kaotik hale getirdiğini belirterek “Bölgede varlık gösteren ve Haşdi Şabi güçleriyle işbirliği olan PKK, durumu daha da kötü hale getiriyor” demişti. ABD’nin Erbil Başkonsolosu Robert Palladino PKK ve Haşdi Şabi’ye, Şengal Anlaşması’nın tamamen uygulanmasının yolunun açılması için bölgeden çekilmeleri çağrısı yapmıştı.

“ABD’li yetkilileri ile Şengal konusu görüşmeyi sürdüreceğiz”

BasNews’e gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kürdistan Bölgesi Dışillişkiler Ofisi Sorumlusu Sefin Dizayi, ABD konsolosluğunun açıklamasının olumlu olduğunu belirterek,  “ABD konsolosluğunun Şengal konusundaki açıklamalarını ABD yönetiminin resmi tavrı olduğu şeklinde anlıyoruz. Ve yerinde açıklamalardır. ABD’nin Erbil temsilcisinin bu açıklamalarından da anlaşılacağı üzere, önümüzdeki günlerde bu konuları ABD’li yetkililer ile görüşeceğiz” ifadelerini kullandı.

“ABD’nin Kürdistan’dan çekilmesi Washington-Bağdat arasındaki stratejik görüşmelerdeki müzakerelere bağlı”

“ABD’nin Kürdistan Bölgesi’nden çekilmesi gündemde mi? Eğer  çekilirse bu durum bölgeyi nasıl etkiler” sorusuna Kürdistan Bölgesi Dışillişkiler Ofisi Sorumlusu Sefin Dizayi şu yanıtı verdi: “ABD’nin Kürdistan Bölgesi’nden çekilip çekilmeme konusu Washington-Bağdat arasındaki stratejik görüşmelerdeki müzakerelerin konusudur. Oradaki kararlar bağlayıcı. ABD’nin resmi açıklasına göre; bu güçler(ABD) eğitim ve uzman danışmanlık görevi dışında Irak’ta kalmayacaklar. Sadece eğitim gücü olacak.”

“PKK’nin Şengal’deki varlığı ciddi sorun”

ABD Erbil Başkonsolosluğunun Şengal’de PKK’nin varlığı konusundaki uyarısının ne anlama geldiğine ilişkin ise Sefin Dizayi, “Şengal’de hayatın normale dönmesi için Erbil ve Bağdat arasında imzalanan bir anlaşma var ve bu anlaşmayı Koalisyon güçleri destekliyor, olumlu buluyorlar. Ancak, Bağdat anlaşmanın gereklerini henüz yerine getiremedi, bunun sebepleri belli. Özellikle, bazı silahlı grupların anlaşmanın hayata geçirilememesi konusundaki rolü belirleyicidir. Ayrıca PKK’nin Şengal’deki varlığı bölgede istikrarın sağlanması ve normale dönülmesi konusunda ciddi bir sorun teşkil ediyor. Şengal Anlaşması’nın bir an önce hayata geçmesi, tüm bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanması gerekir” şeklinde değerlendirdi.

ABD’nin Ortadoğu’nın en büyük konsolosluk binası Erbil’deki

ABD’nin Ortadoğu’daki en büyük konsolosluk binasını Erbil’de inşa edilmesi çalışmalarını da değerlendiren Kürdistan Bölgesi Dışillişkiler Ofisi Sorumlusu Sefin Dizayi, “ABD’nin Erbil’de konsolosluk binası inşası projesi 2 yıl önce başlatıldı. Bu çalışma devam ediyor. Önümüzdeki yıl yapımı tamamlanması planlanıyor. ABD’nin diplomatik bir merkezinin Kürdistan Bölgesi’nde olması olumlu bir durum.

Açılışına ABD’den hangi düzeyde katılım sağlanır, bu o ülkenin diplomasi geleneklerine bağlı. Her ülkenin diplomasi geleneğine göre değişir. Bazı ülkeler bu tür açılışlara dışişleri bazı ülkeler ise başkan yardımcısı düzeyinde  katılabiliyor. Şu ana kadar kesin açılış tarihi ve kimlerin katılacağına ilişkin resmi bir açıklama bize iletilmiş değil” dedi.

“Macron’un ziyareti Fransa’nın Kürdistan Bölgesi’ne verdiği değeri gösteriyor”

“Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Kürdistan Bölgesi temaslarını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusunu ise Kürdistan Bölgesi Dışillişkiler Ofisi Sorumlusu Sefin Dizayi şu şekilde cevapladı: “Fransa gibi büyük bir ülkenin cumhurbaşkanı düzeyinde Bağdat’taki zirveye katılması, Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne verdiği önemi ve doğrudan desteğini göstergesidir. Macron, Erbil’deki temaslarında Fransa’nın Kürdistan Bölgesi’ne desteğini resmi şekilde açıkladı.

Daha sonra Başkan Barzani, Kürdistan Bölgesi Başkanı, Başbakan ve hükümet yetkileri ile toplandı.

“Macron Başkan Barzani’yi ulusal önder olarak tanımladı”

Konuşmalarında, Başkan Barzani’yi bir ulusal önder olarak gördüğünü söyledi, şehit ailelerini bir ülkenin değeri olarak tanımladı.

Bir grup kadın Peşmerge ile yan yana gelerek Kürt kadınlarının kahramanlığına verdiği değeri gösterdi.

Macron’un bu ziyareti, Fransa cumhurbaşkanlarının önceki ziyaretlerinin Kürdistan Bölgesi’ne verdiği değerinin toplamını ifade ediyor.

Ziyaret aynı zamanda, Kürdistan Bölgesi Yönetimi’nin siyasetini destekledikleri ve iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerinin perçinlenmesi anlamı taşıyor.”

Diğer Haberler