Ezidi Kürtlerin kaldığı Qadiya kampındaki patlamada gözler PKK’de

Ezidi kampındaki patlamada gözler PKK’de Mahma Xalil, Qadiya Ezidi kampı Duhok Rojavaye Dicle, Batı Dicle, Şex Hasan İbrahim

Duhok’un Zaho ilçesinde Ezidi Kürtlerin barındığı Qadiya Kampı’nda meydana gelen patlamada 2 çocuk hayatını kaybetti. 3 kişi ise yaralandı. Yaralılardan birinin durumu ise ağır.

Qadiya kampı idari olarak Duhok’un Simele kasabasına bağlı. Yaklaşık olarak 2000 insan ailenin yaşadığı bir kamp. Patlama saat 22:15’te meydana geliyor. Patlamanın nedenini araştırmak için ilk dakikalardan itibaren alana asayiş görevlileri geldi. Yetkililer olayın nedeninin araştıracaklarını söylediler.

Aile çevresinin açıklaması

Olayda akraba olan ailelerin kaldığı 4 kabinin arkasından kaynaklandığı tespit edildi. Daha sonra olay yerinden 40-50 metre uzağa çekilmiş bir kablo ile patlamanın gerçekleştiği tespit edildi. Patlamaya kabinlerin arkasına döşenen patlayıcının neden olduğu öğrenildi. Şu ana değin bu kabloyu kimlerin döşediği araştırılıyor.

Patlamanın nedeni araştırıldıktan sonra kimlerin yapabileceği sorusu gündeme geldi. Aile daha önce PKK tarafından tehdit edildiğini söyledi.

Kabinlerin bulunduğu yerde Hasan İbrahim isimli bir Ezidi Şexi yaşıyor. Fakat Hasan İbrahim’in önemli bir kimliği daha var: Asayiş komutanı. Şex Hasan İbrahim Rojava’ye Dicle (Batı Dicle) asayişinde sorumlu bir binbaşı. Rojava’ye Dicle ise içinde Şengal, Zumar, Sihal hattında da içine alan bir bölge. PKK’nin tehdit edilme nedeni de Şex Hasan İbrahim’in bu kimliği.

Şengal Kaymakamı ve Ezidi yetkililerin açıklamaları

Şengal Kaymakamı Mahma Xalil’de yaptığı açıklamada olayın ayak izlerinin PKK’ye çıktığını söyledi. Xalil yaptığı açıklamada “Şex Hasan çok sevilen ve Ezidi toplumu üzerinde ağırlığı olan bir isimdi. Ezidi halkını koruyor ve dağılmalarını engelliyordu. Son yıllarda sürekli olarak PKK tarafından tehdit edildi. Olayı PKK’nin yaptığı ve yaptırdığından neredeyse eminiz” dedi.

PKK medyasının manipülasyonu

Patlamının daha ilk dakikalardından itibaren PKK’ye bağlı Çıra TV ve Sterk TV olayın Türk savaş uçakları tarafından yapıldığını iddia etti. Kürdistan Bölgesinin Türkiye ile işbirliği yaparak Ezidileri öldürmesine izin verildiği biçiminde ifadeler kullanıldı.

Olay hakkında herhangi bir bilgi ve kanıt olmadığı halde PKK medyasının halkı bu biçimde manipüle etmesinin ardında başka nedenler olduğu düşünülüyor. Çünkü PKK daha önce de 7 Haziran günü  Metina-Amediye’de Peşmergelere saldırmış ve daha sonra uçaklar vurdu iddasında bulunmuştu. Fakat 21 Haziran günü PKK’den ayırılan Özgür Jiyanda kod adlı HPG komutanı PKK’nin 5 peşmergeyi füze saldırısı ile şehit ettiğini açıklamıştı.

Aynı biçimde PKK 8 Ekim günü Sere Zere Asayiş Müdürü Gazi Salih Alixan’ın şehit edilmesi olayında da olayla alakamız yok demişti. Daha sonra ise Gazi Salih Alixan’ın PKK’ye bağlı birimler tarafından katledildiği ortaya çıktı.

Diğer Haberler