PKK sürü sahipleri ve çiftçilerden vergi adı altında haraç topluyor

PKK sürü sahipleri ve çiftçilerden vergi adı altında haraç topluyor

PKK’ye bağlı silahlı gruplar çiftçi ve sürü sahiplerinden vergi adı altında haraç topluyor. PKK’nin özellike son zamanlarda  Süleymaniye’nin Pencwên ve Şarbajêr bölgelerinde halktan zorla haraç topladığına dair halktan pek çok şikayet geliyor. PKK Kandil ve Helgurt yaylalarına çıkan halktan da koyun başı vergi alıyor.

Türkiye savaş uçakları son bir kaç aydır Süleymaniye’nin köy ve kırsal bölgelerini bombalamaya devam ediyor. Bölgede PKK güçlerinin varlığı nedeniyle düzenlenen hava saldırıları nedeniyle bölge halkının can güvenliği büyük bir tehdit altında.

PKK’ye bağlı güçlerin Pencwên ve Şarbajêr bölgelerinde sivillere yakın konumlanması ve halktan haraç toplaması tepkilere yol açıyor.

Geçtiğimiz Temmuz ayında Helşo kasabasına bağlı Zelê köyünde PKK’nin Feqê Ehmed isimli bir hayvan tüccarından gümrük talep ettiği, Ehmed’in bunu reddetmesi üzerine ateş açarak yaraladığı bildirilmişti.

Konu hakkında BasNews’e konuşan avukat aynı zamanda siyasi yorumcu Şabaz Sîweylî, Kürdistan Bölgesi’nin PKK’ye saygı gösterdiğini ancak PKK’nin aksine sivillere karşı kirli eylemler düzenlemeye devam ettiğini belirtiyor: “Kürdistan Bölgesi çok saygılı yaklaşmasına rağmen PKK, bir işgalci güç gibi sivillere yaklaşıyor. Özellikle çifçilik ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlara karşı çok çirkin yaklaşım içindelere. Halktan araç toplayarak bir diktatörlük dayatıyor. Halkın fakir, çaresiz olması hiç umurlarında bile değil.”

PKK’nin başka güçlerin hizmetinde Kürdistan Bölgesi’ne karşıt faaliyetler içerisinde olduğunu dile getiren Şabaz Sîweylî, “PKK’nin siyaseti o kadar yanlış ki, Peşmerge’nin alanlarını bile işgal edebiliyor. İşgal ettiği yerleri de koruyamıyor, ordan kaçarak  Türk ordusuna teslim ediyor. PKK’nin sayesinde Türk ordusu Kürdistan Bölgesi sınırlarının 40 kilometre derinliğine kadar ilerlemiş durumda” ifadelerini kullandı.

Avukat ve siyasi yorumcu Şabaz Sîweylî sözlerini şöyle sürdürdü: “PKK kendini bir Kürt örgütü olarak tanımlıyor, ancak şu ana kadar Kuzey Kürdistan’da bir köy bile kurtarmadı. Ama Kürdistan Bölgesi’ne zarar vermekten çekinmiyor. PKK, Kürtlerin içindeki düşmanlığın sürdürücüsü konumunda. TSK’nın Kürdistan Bölgesi’ni işgal etmesi için gerekçe yaratmaya çalışıyor.”

Öte yandan BasNews’e konuşan YNK Şarezûr Sorumlusu Ehmed Qedeferî, PKK’nin sivil alanlarda silahlı dolaştığını ve halktan haraç topladığını belirterek, “maalesef bir şey yapamıyoruz. İylikle yaptığımız uyarıları dinlemiyorlar.  Ne yapalım? Onlarala savaşalım mı?” dedi.

PKK’nin iki yoldan birini seçmesi gerektiğini belirten YNK’li Qedeferî, “Ya sesizce oturmalı Kürdistan Bölgesi hükümeti onlara insani yardım yapmalı ya da Türkiye’ye gidip orda ne yapma istiyorlarsa yapmalılar” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler