KYB Lahor Cengi için 72 saat içinde Kürdistan’ı terk etme kararı aldı

KYB Lahor Cengi için 72 saat içinde Kürdistan'ı terk etme kararı aldı

KYB Politbürosu, Eşbaşkan Lahur Şeyh Cengi Talabani’nin 72 saat içerisinde Kürdistan Bölgesi’ni terk etmesine ve tüm resmi olmayan silahlı güçlerin 24 saat içerisinde dağıtılmasına karar verdi. Şeyh Cengi’nin cephesi ise kararı tanımadığını duyurdu.

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbürosu, 24 Ağustos 2021 tarihinde gerçekleştirdiği toplantıda alınan kararlara ilişkin bir açıklama yaptı.

Buna göre, Eşbaşkan Lahur Şeyh Cengi’nin 72 saat içerisinde Kürdistan Bölgesi’ni terk etmesi ve 10 Ekim 2021 tarihinde yapılacak olan Irak erken genel seçimlerinin sonuçlarının açıklanmasından sonra geri dönmesine karar verildi.

Toplantıda, Şeyh Cengi’nin yurt dışına çıkış süreci tamamlanana kadar medyadaki tüm haberlere kısıtlama getirilmesine karar verildi.

KYB Politbürosu ayrıca, Şeyh Cengi’nin Kürdistan’dan ayrılmadan önce KYB ile Goran Hareketi arasında Irak seçimleri için kurulan Kürdistan İttifakı’na desteğini kamuoyuna beyan etmesine karar verdi.

Alınan kararlar Şeyh Cengi’ye iletildi

Konu hakkında Rûdaw’a konuşan KYB Başkanlık Divanı Sekreteri Ferid Eseserd, toplantıda alınan kararların Lahur Şeyh Cengi’ye iletildiğini söyledi.

Eseserd, “Kararlara uyulmadığı taktirde alınacak ek kararları bundan sonraki adımlar belirleyecek. Kararlar yine Politbüro tarafından alınacak” dedi.

Lahur Şeyh Cengi kararı tanımadığını açıkladı

Öte yandan Lahur Şeyh Cengi adına yapılan yazılı açıklamada, bazı parti yöneticilerinin Dabaşan’da toplandığı belirtilerek, “Güya KYB eşbaşkanları arasında bir ittifak olduğu ve sayın Eşbaşkan Lahur Şeyh Cengi’nin bir süreliğine yurt dışına gitmeyi kabul ettiği belirtilmiştir. Ancak sayın Şeyh Cengi, ne gerekçe ile olursa olsun, toplantıya davet edilen tüm parti Başkanlık Divanı üyelerini temin eder ki ne böyle bir anlaşmadan haberi vardır, ne de böyle bir anlaşma yapar” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Şeyh Cengi’nin alınacak tüm kararların partinin en üst düzey organı olan Başkanlık Divanı tarafından alınması konusunda ısrarcı olduğu kaydedildi.

KYB içerisindeki kriz

KYB eşbaşkanları arasındaki kriz, 9 Temmuz’da Süleymaniye kentinde Lahur Şeyh Cengi Talabani’ye yakınlığı ile bilinen istihbarat ve terörle mücadele müdürlerinin Bafıl Talabani tarafından değiştirilmesi ile başladı.

Bafıl Talabani daha sonra kendisini Başkan ilan etti ve parti basınında Lahur Şeyh Cengi’nin eşbaşkanlık yetkilerinden feragat etmeyi kabul ettiği belirtildi.

Kaynak: Rudaw

Diğer Haberler