Doğu Kürdistan’daki Kürdistan Ünversitesinin kaldırılan Kürtçe tabelası tepkiler nedeni ile tekrar asıldı

Doğu Kürdistan'daki Kürdistan Ünversitesinin kaldırılan Kürtçe tabelası tepkiler nedeni ile tekrar asıldı

Sine kentindeki Kürdistan Üniversitesi Kürt Dili ve Edebiyatı Çalışmaları Bölümü tabelası, tepkiler üzerine yeniden yerine iade edildi.

Rojhılat’ın Sine (Senendec) kentindeki Kürdistan Üniversitesi’nin Kürt Dili ve Edebiyatı Çalışmaları Bölümü’ndeki Farsça dışında Kürtçe, İngilizce ve Arapça yazılı tabelalar, üniversitede hükumete bağlı “Besic Kurulu” öğrencileri tarafından kaldırılmıştı.

Üniversitenin Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim görevlisi Bahtiyar Secadi’nin durumu sosyal medya hesabı üzerinden paylaşmasının ardından tepkiler yağdı.

Rojhılat’ta faaliyet yürüten 20 sivil toplum kuruluşu ve inisiyatif, ortak bir açıklama ile bu eylemi kınadığını duyurdu. STK’lar, bu yaklaşımı “Kürt halkının haklarına saldırı” şeklinde nitelendirdi.

Daha önce kentte Kürt şair Hejar Mukiryani’nin heykelinin de yakıldığına dikkat çeken STK’lar, bunu yapanların İran’da mezhebiyetçilik ve ırkçılığı körüklediğini belirtti.

Bu tepkilerin ardından üniversite yönetimi, tabelaları geri astı.

Diğer dillerde tabelaların kaldırılmasının üniversitenin Kültür Meclisi toplantısında alındığını belirten Kürdistan Üniversitesi Başkan Yardımcısı Roşen Hoşnewazi de, kararın üniversite yönetiminin onayı alınmadan uygulandığını söyledi.

Hoşnewazi, tabelaları kaldıranlar hakkında soruşturma başlatıldığını da kaydetti.

Bahtiyar Secadi de, “Kürt sözcüsüğüne değer veren tüm tarafların desteği ile bu kötü planı yenmeyi başardık” dedi.

Diğer Haberler