Peşmerge Bakanlığı: PKK’nin yola döşediği mayın Peşmerge aracında patladı

Peşmerge Bakanlığı: PKK'nin yola döşediği mayın Peşmerge aracında patladı

Peşmerge Bakan Yardımcısı Serbest Lezgin, Duhok ilinin Amedî ilçesine bağlı sivillerin kullandığı yola PKK’nin yerleştirdiği mayının Peşmerge aracında patladığını açıkladı.

Peşmerge Bakan Yardımcısı Serbest Lezgin, bugün Duhok kentine bağlı Amedî ilçesinin yol güzargahına PKK güçlerinin yola döşediği mayının bir Peşmerge aracında patladığını açıkladı.

Serbest Lezgin,  “Patlamada çok şükür herhangi bir can kaybı yaşanmamış, sadece 1 Peşmerge hafif  şekilde yaralanmıştır” dedi.

Peşmerge Bakan Yardımcısı Serbest Lezgin açıklamasının devamında Kürdistan halkını PKK unsurlarının sivil yerleşim yerleri ve yollara döşediği patlayacılara karşı duyarlı olmalarını isteyerek, “Peşmerge’nin görevi kendi ülkesinin sınırlarını savunmak olduğunu yineliyoruz. Bu meşru olmayan unsurlar Kürdistan Bölgesi’nin istikrarını bozmak ve sivillerin can güvenliğine yönelik tehdit olmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

PKK unsurları, 5 Temmuz’da da Amedî ilçesine bağlı Kwanê yerleşkesi ile Segelê köyü yolu üzerine döşediği patlayıcı düzeneği Peşmerge Güçleri’ne bağlı mayın uzmanları tarafından etksiz hale getirilmişti.

Iraklı Parlamentosu: Irak bir ana önce PKK’ye karşı ciddi adımlar atmalı

Irak Parlamentosu’na bağlı Doğruları Takip Komisyonu, 4 Ağustos 2021 tarihinde PKK ile Türkiye arasındaki çatışmaların Kürdistan’a verdiği zarara ilişkin hazırladığı raporda atılması gereken adınları sıralamıştı.

raporda Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) PKK mensuplarının konuşlandığı yerlere ateş açtığı, çıkan çatışmaların köylülere zarar verdiği ve pek çoğunun tahliye edilmeye zorlandığı kaydedildi.

Raporda, çatışmalar nedeniyle çok sayıda köyün de boşaltıldığı vurgulandı.  Öte yandan Zaho’nun Derkarê nahiyesine bağlı Xamtûr Dağı’na giden 8 kişilik komisyon heyeti, bölgede lojistik desteğin yetersiz olduğunu ve termal kameralar ile tespit ekipmanının olmadığını bildirildi.

Amedi Kaymakamlığı’nı ziyaret eden komisyon heyeti, ardından Metina Dağı’nda da incelemelerde bulundu. Metina Dağı’na Zêrevanî Güçleri’nin yerleştirildiğini belirten heyet, söz konusu kuvvetlerin konuşlandırılmasından ötürü Türk ordusunun da bölgeye giremediğini aktardı.

Irak Parlamentosu Komisyonu’nun raporunda şu ifadeler yer aldı:

1-Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde güvenlik sorunlarının temel nedeni, PKK mensupları ile Türk ordusunun varlığıdır.

2-PKK mensuplarının Irak toprakları üzerinden Türkiye’ye yönelik eylemleri, Irak’ın ulusal güvenliğine yönelik bir tehdittir ve bu durum bölge sakinlerinin yaşamını olumsuz etkilemektedir.

3-Geçen ay Metina Dağı’nda PKK tarafından 5 Peşmerge şehit oldu ve benzer olaylar başka bölgelerde de tekrarlanıyor.

4-Irak ile Türkiye sınırında PKK’nin kolayca sızabileceği büyük güvenlik boşlukları var.

5 -Irak güçleri ile Kürdistan Bölgesi arasında, Irak topraklarındaki çatışmanın taraflarıyla gerekli koordinasyon bulunmamaktadır.”

Öte yandan raporda kimi tavsiyeler de ele alındı. Söz konusu tavsiyeler şöyle sıralandı:

1-Irak Dışişleri Bakanlığı; BM, BM Güvenlik Konseyi ve Arap Birliği aracılığıyla diplomatik çabalarla soruna çözüm bulsun.

2-Irak Başbakanı’nın ziyaretinin ardından Irak ve Türkiye hükümetleri arasında ortak komiteler faaliyete geçirilmeli.

3-Irak Hükümeti, Irak topraklarında PKK güçlerinin varlığının yasal durumunu gözden geçirmeli ve komşu ülkeler ile Irak’ın egemenliğine yönelik herhangi bir PKK tehdidini önlemelidir.

4-PKK ve Türk kuvvetlerinin Irak’a girmesini önlemek için Irak ile Türkiye arasındaki açık alanlar kapatılmalı ve sınıra daha fazla kuvvet yerleştirilmeli.

5-Güvenlik güçleri ile Kürdistan Bölgesel Hükümeti arasında ortak operasyon ve yönetim odaları kurulmalı.

6-PKK ile Türkiye arasında yaşanan çatışmalarda hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat ödenmeli. Hayatını kaybedenler şehit olarak kabul edilmelidir.”

Diğer Haberler