Amnesty: İran Kürt siyasi tutuklu Kurbani’yi idam edebilir

Amnesty: İran Kürt siyasi tutuklu Kurbani'yi idam edebilir

Sine Yüksek Mahkemesi, siyasi Kürt mahkum Hadar Kurbani hakkında yapılan itirazı reddederek idam cezasını onadı. Kurbani’nin hakkındaki kararın infaz edilmesi için Kamyaran Mahkemesi’ne gönderildiği öğrenildi.

 Sine Yüksek Mahkemesi, geçtiğimiz hafta siyasi Kürt tutsak Hayadar Kurbani’nin avukatlarının yaptığı “dosyanın yeniden incelenmesi” talebini reddetti.

 Kurbani’nin avukatı Muhammed Salih Nikbaht, müvekilleri için şu ana kadar İran Yüksek Adalet Divanı’na iki defa baş vurarak dosyasının yeniden incelenmesini istediklerini, ancak her iki defa da taleplerinin reddedildiğini açıkladı.

Eylül 2016’da İran güvenlik güçleri tarafından Kamyaran’da gözaltına alınan Haydar Kurbani hakkında verilen idam kararnın infaz edilmesi için Kamyaran’a gönderildiğini belirten Nikbaht, Kurbani’nin herhangi bir örgüte üye olduğunu veya birinin canına kıydığına dair herhangi bir delil olmadan hakkında böyle bir karar alındığını aktardı.

Öte yandan Uluslararası Af Örgütü (Amnesty) de, Kürt siyasi tutuklu Kurbani’nin idam edilme riskiyle karşı karşıya olduğunu belirten bir bildiri yayınladı.

Açıklamada, 47 yaşındaki Kurbani’nin silahlı bir örgüte mensup olmadığı, bu durumun mahkeme tarafından da teyit edilmiş olmasına rağmen, hükümete karşı silahlı devrim nedeniyle idam cezasına çarptırıldığı hatırlatıldı.

Ekim 2019’da, İran ceza mahkemesi Sine şubesi Haydar Kurbani hakkında 90 yıl hapis cezası vermiş ancak daha sonra Şubat 2020’de cezasını idama çevirmişti.

Diğer Haberler