Nasir Herki: Şengal’de normalleşmenin olmamasının nedeni PKK’nin varlığıdır

Nasir Herki: Şengal'de normalleşmenin olmamasının nedeni PKK'nin varlığıdır

 Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komisyonu Heyeti Üyesi Dr. Nasir Herkî yaptığı açıklamada, Kürdistan İşçi Partisi’nin (PKK) hem Kürdistan Bölgesi hemde Irak için problemler yarattığını, bu nedenle Irak Hükümeti’nin PKK’ye karşı artık pratik adımlar atması gerektiğini belirtti.

Konuya ilişkin Basnews’e açıklamalarda bulunan Dr. Nasir Herki şunları söyledi: “PKK’nin silahlı güçlerinin yaptıkları nedeniyle Kürdistan Bölgesi halkına dönük büyük zararları oluştu. Özellikle sınır bölgelerinde yaşayan halkımız PKK ile Türkiye arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle çok ağır bedeller ödüyorlar. Kürdistan Bölgesi haricinde Irak’ta PKK’nin bu durumundan zarar görüyor. Çünkü PKK Kürdistan Bölgesi ile Irak’ın bağımsızlığını yaptıklarıyla yerle yeksan ediyor. En fazla da Kürdistan Bölgesi’nin coğrafi derinliklerinde bile faaliyetlerini yürütmeye çalışıyor.”

Herkî açıklamasında şu hususlara değindi: “PKK’nin şu an Şengal’de bulunmasının sebebi Erbil ile Bağdat arasında gerçekleşen Şengal Anlaşması’nın hayata geçmemesiyle alakalıdır. Zaten PKK’nin burada olması sebebiyle bir türlü istenen normalleşme süreci başlatılamıyor. Çünkü PKK güçleri halen Şengal’de ciddi anlamda faaliyetlerine devam ediyorlar.”

PKK’nin yarattığı bu zararlı atmosferine karşı asıl sorumluluğun Irak hükümetine düştüğünü vurgulayan Nasir Herkî açıklamasının sonunda şu konulara dikkat çekti: “PKK’nin faaliyetlerine yönelik asıl sorumluluk ve atılması gereken pratik adımları Irak hükümetinin atması gerekiyor. Sadece açıklama yapılması ve buna karşın hiç bir Pratik adım atılmaması olmamalı. Oysa buna karşın halen bazı üst düzey Irak’lı yetkililer PKK’ye destek veriyorlar.”

Diğer Haberler