HSD’den PYD Asayişinin işkence ile katlettiği Emin Îsa’nın ailesine: Resmi soruşturma başlatmıyoruz

HSD'den PYD Asayişinin işkence ile katlettiği Emin Îsa'nın ailesine: Resmi soruşturma başlatmıyoruz

Rojava’da PYD asayişi işkence ile katlettiği Emîn Îsa’nın ailesi, Suriye Demokratik Güçleri(HSD) Komutanlığı’nın kendilerine olay hakkında herhangi bir soruşturma yapmayacaklarını ilettiğini söyledi.

1986 Dirbesî’de dünyaya gelen iki çocuk babası Emîn Îsa Emîn, 27 Haziran 2021 tarihinde Hesekê’de PYD’nin zindanlarında işkence edilerek hayatını kaybetmişti.

Suriye Kürtleri Ulusal Konseyi(ENKS) yöneticisi aynı zamanda katledilen Emîn Îsa Emîn’in amcası Beşar Emîn, BasNews’e yaptığı açıklamada HSD Genel Komutanlığı imzalı bir mektubun eline ulaştığını belirterek, “HSD Genel Komutanlığı tarafından bana gönderilen yazıda Emîn Îsa’nın öldürülmesi olayına ilişkin herhangi bir soruşturma yapmayacaklarını, olay hakkında HSD Genel Komutanı Mazlum Abdi’nin bizzat ilgileceğinni belirtiyorlar” dedi.

Beşar Emîn, gönderilen yazıda başka bir ayrıntının yer almadığını, sadece ailenin olay hakkında HSD ile görüşmesinin talep edildiğini sözlerine ekledi.

Katledilen Kürt genci Emîn Îsa’nın amcası Beşar Emîn Rojava yönetiminin yerine getirmesini istedikleri talepleri şöyle sıraladı:

– PYD, Emîn Îsa’yı kendi cezaevlerinde işkence ile katlettiklerini itraf etmeli

– PYD başta Emîn Îsa’nın ailesi olmak üzere Kürt kamuoyundan özür dilemeli

– Bu olayı gerçekleştirenler açık ve adil  bir şekilde yargılanmalı

ENKS’li Beşar Emîn, ENKS olarak olayın peşini bırakmıyacaklarını ve Kürt kamuoyuna mal olan bu olayın aydınlatılması için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.

 Ne olmuştu?

Suriye Kürdistan Demokrat Partisi(PDK-S) üyesi olan Emîn Îsa 25 Mayıs’ta PYD asayişi tarafından ifadeye çağrılmış,  28 Haziran tarihinde PYD asayişinin denetimindeki Hesekê’deki bir zindanda işkence sonucunu hayatını yitirmişti.

Aileye beyin kanaması geçirdiği söylense de aile daha sonra yayınladığı videoda vücudun nerdeyse tamamının kaynar su ile yakıldığını göstermişti. Aile ve PDK-S’nin girişimleri ve olayı basına taşıması sonrası HSD olayı araştıracağını söylemişti.
Ailenin mezar açılsın otopsi yapılsın talebine ise HSD ve PYD tarafından olumlu yanıt verilmemişti.  Aile ve siyasi gözlemciler HSD ve YPD’nin olayın üstünü kapatıp, zaman içinde unutturmak istediğini düşünüyor.

Diğer Haberler