Barzani’den Kinyazê İbrahim için başsağlığı mesajı

Barzani'den Kinyazê İbrahim için başsağlığı mesajı

Başkan Mesud Barzani, dün koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden eski Sovyetler Birliği Kürt Dernekleri Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Kinyazê Îbrahîm Mirzoyev yayımladığı taziye mesajında “Mirzoyev, Eski Soyvetler Birliği’ndeki Kürt diasporasının örgütlenmesi ve güçlenmesinde belirgin rolü olan bir Kürt vatanperveriydi” ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Kinyazê Îbrahîm Mirzoyev’in bilimsel ve edebi açıdan Kürtlere büyük hizmetlerde bulunduğunu vurgulayan Başkan Barzani şöyle dedi: “Kürt akademisyen ve eski Sovyetler Birliği Kürt Dernekleri Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Kinyazê Îbrahîm Mirzoyev’in vefat haberini büyük bir üzüntüyle aldım. Mirzoyev, eski Soyvetler Birliği’ndeki Kürt diasporasının örgütlenmesi ve güçlenmesinde belirgin rolü olan bir Kürt vatanperveriydi. Mirzoyev’in ailesine, yakınlarına, eski Sovyetler Birliği Kürt Dernekleri Federasyonu üyelerine ve Kazakistan’da yaşayan Kürtlere başsağlığı diliyorum. Acılarını paylaşıyorum. Yüce Allah’tan merhumu cennetiyle mükafatlandırmasını ve yakınlarına sabır niyaz ediyorum.”

Kinyazê Îbrahîm kimdir?

1 Mayıs 1947’de Ermenistan’ın Zengibasar köyünde dünyaya gelen ve Erivan’da dil, tarih ve doğu bilimleri üzerinden doktora yapan Prof. Dr. Kinyazê Îbrahîm Mirzoyev, 1990 yılına kadar Ermenistan Devlet Üniversitesi Ortadoğu Dilleri Bölümü Başkanlığı’nı yürüttü.

Saint Petersburg’da filoloji alanında profesör unvanını alan Kinyazê Îbrahîm Mirzoyev, 90’dan sonra Kazakistan’a döndü ve Devlet Üniversitesi’nde rektör yardımcılığı görevinde bulundu.

Prof. Dr. Kinyazê Îbrahîm Mirzoyev, geçen yıllarda Kazakistan Halk Meclisi Başkan Yardımcılığı görevini yapmıştı. Kürt dili, kültürü, tarihi ve edebiyatı üzerine 20’ye yakın kitap yazan Mirzoyev; Kürtçe, Rusça, Kazakça, Ermenice, Azerice, Türkçe, Farsça ve İngilizce’nin de içinde olduğu 8 dil konuşabiliyordu.

Diğer Haberler