HDK-MK üyesi Kerimi katletilen Babaxani olayı ile ilgili yeni bilgiler verdi

HDK-MK üyesi Kerimi katletilen Babaxani olayı ile ilgili yeni bilgiler verdi

 Rojhılat Kürdistan Demokrat Partisi (HDK) Merkez Komite Üyesi Kemal Kerimi, parti yöneticilerinden Mûsa Babaxani’yi katlettiğinden şüphelenilen şahsın HDK ile bir bağlantısı olmadığını anca, Babaxani’nin tanıdığı olduğunu söyledi.

HDK Merkez Komite üyesi Mûsa Babaxani’nin cansız bedeni önceki gün Erbil’de bir otelde bulunmuştu.

Erbil Emniyet Müdürlüğü, Erbil’de Geli Silêmani Oteli’nde işlenen cinayet hakkında soruşturma başlatıldığını sonuçların daha sonra kamuoyuna açıklanacağını duyurdu.

Kürdistan Bölgesi asayişi ciddi yaklaşıyor, teşekkür ediyoruz

Konu hakkında bir programa katılan  Rojhılat Bültenine katılan HDK Merkez Komite üyesi Kemal Kerimi, Kürdistan Bölgesi güvenlik güçlerinin olaya ciddiyetle yaklaştığını belirterek, “Olayla bağlantısı olduğundan şüphelenilen bazı kişilerin gözaltına alındığı tarafımıza bildirildi. Kendilerine gösterdikleri hassasiyetten ötürü de teşekkür ediyoruz. Kürdistan Bölgesi güvenlik güçlerinin bu cinayeti çözeceğine inanıyoruz” dedi.

Tandığı kişiler otele davet ediyor

Mûsa Babaxani’nin Kirmaşanlı olduğunu hatırlatan Kerimi, olayın gerçekleşme biçimi hakkında da şunları anlattı:

“Mûsa Babaxani daha önce tanıdığı kişiler tarafından otele davet ediliyor. Tanıdığı kişi veya kişiler gelip onu alıyor, birlikte gidiyorlar. Olay da orada yaşanıyor. Otel odasında başına tabanca ile sıkıp şehit ettikleri anlaşılıyor. Bildiğimiz kadarıyla birden çok mermi izi var başında. Bu nedenle işkence edildiği sanılmıştı başta. Cenazesi şu an adli tıp kurumunda olduğu için işkence edilip edilmediği yönünde bir bilgiye sahip değiliz şimdi.

Katil zanlısı olduğu belirtilen Sermedi Ebdi denen ve kendi bölgelerinde Saman diye tanınan şahıs bir kaç aydır Kürdistan Bölgesi’ne gelmiş ve bu süreçte Mûsa Babaxani ile iletişime geçmiştir. Babaxani Kirmanşan’da tanınan bir kişiydi. Bu süreçte Babaxani ile karşılıklı ziyaretleri de olmuş. Sermed’in bu ilişkisi satesinde Mûsa Babaxani’yi bu tuzağa çekmeyi başardığı, kaldığı otele çağırıp buluştuğu ve birlikte örgütlü olduğu kişilerle bu cinayeti işlediği anlaşılıyor.”

Katil HDK üyesi değil 

Sermest Ebdi adlı şahsın HDK üyesi olmadığını ifade eden Kerimi, “Daha önce peşmerge olmak için başvurduğu ancak kabul etmediği biliniyor. Bu süreçte yine Mûsa Babaxani ile ilişkilerini sürdürmüştür” dedi.

HDK Merkez Komite Üyesi Kemal Kerimi, İran’ın muhaliflerini yok etmek için her yerde bu tür saldırıları resmi poliltikaları haline getirdiğini belirterek, “HDK’nin istihbaratı da bu konuda çok güçlüdür ve birçok planları boşa çıkarılmıştır. Ancak Babaxani’nin şehit edilmesinde görüldüğü gibi sonuç almak için çabaladıkları da görülüyor” ifadesini kullandı.

Kemal Kerimi, “Katil zanlısının şu an hala Kürdistan Bölgesi’nde bulunduğunu tahmin etmiyorum. Çünkü olaydan sonra kaçmak için zaman bulmuştur” şeklinde konuştu.

1981 yılında Rojhılat’ın Kirmaşan kentinde dünyaya gelen Mûsa Babaxani, 1999’dan beri HDK üyesiydi.

Babaxani, HDK’nin 17. Kongresi’nde Merkez Komite üyeliğine seçilmişti.

Diğer Haberler