PKK’nin el koyduğu Ezidi çocukların sayısı IŞİD’in el koyduklarından daha fazla

PKK'nin el koyduğu Ezidi çocukların sayısı IŞİD'in el koyduklarından daha fazla

PKK’nin Şengal’de kaçırarak silahlandırdığı Ezdi çocukların sayısının IŞİD’in silah altına aldığı Ezdi çocuklarından daha fazla olduğu belirtiliyor.

Şengal’i 2014 yılında işgal eden IŞİD terör örgütü, 6 bin 417 Ezdi Kürdü kaçırmış, kaçırılanlardan çoğunluğu kadın ve çocuk 3 bin 500 kişi kurtarılmıştı. Kaçırılanlardan 2 bin 700 kişinin akibeti ise hâlâ bilinmiyor.

BasNews’in edindiği bilgilere göre IŞİD teröristleri kaçırdığı 700 Ezdi çocuğu silahlandırarak örgüte kattı.

Birleşmiş Milletler’in verisine göre IŞİD saldırısı öncesi Şengal’de ve Irak genelinde 550 bin Ezdi yaşıyordu. Saldırılarda 300 bin Ezdi’nin Şengal’den göç ettiği 100 binin Kürdistan Bölgesi’ne sığındığı diğerlerinin ise yurtdışına çıktığı bildiriliyor. IŞİD teröristleri Şengal’de 5 bin kişiyi katlettiği tahmin ediliyor. Şimdiye kadar katledilen Ezdi Kürtlerine ait 82 toplu mezar tespit edildi.

11 Kasım 2015 tarihinde Başkan Barzani’nin komutasında Peşmerge Güçleri Uluslararası Koalisyonu’nun havadan desteği ile Şengal’i IŞİD işgalinden kurtardı.

Peşmerge Güçleri Şengal’i işgalden kurtarması ardından PKK’ye bağlı silahlı güçler bölgeye yerleşti. 16 Ekim ihaneti ardından da Peşmerge’nin çekilmesiyle PKK, Haşdi Şabi milisleri ile ittifak halinde Şengal kent merkezi ve çevresindeki varlığını güçlendirdi.

PKK, Haşdi Şabi milisleri ile birlikte Şengal’i işgal etti. Edinilen bilgilere göre PKK’nin bölgeden kaçırarak Kandil başta olmak üzere çeşitli kamplarda silah altına aldığı ve Rojava’ya gönderdiği Ezdi çocuklarının sayısı IŞİD’in silah altına aldığından daha fazla. PKK’nin kaçırdığı Ezdi çocuklarının sayısının 700’ün üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

BasNews’e konuşan Ezdi siyasetçi Şêx Şamo, IŞİD ve PKK’nin Kürt çocuklarını kaçırdığında askeri eğitime tabi tuttuğu ve silahlandırdığını söyledi.

Şêx Şamo, hergün özellikle Şengal’de Ezdi çocuklarının PKK tarafından kaçırılarak başka alanlara geçirildiklerine dair bilgi aldıklarınız sözlerine ekledi

Yasa uzmanı Dr. Kirmanc Osman ise, PKK’nin uluslararası hukuk ve insan haklarını ihlal etttiğini belirterek, PKK’ye karşı Avrupa Birliği mahkemelerinde özellikle çocukları kaçırarak silah altına alarak savaştırdığı için dava açılması gerektiğinin altını çizdi.

Diğer Haberler