PKK Rençbiraxa bölgesinde Peşmerge’ye saldırı hazırlığı yapıyor

PKK Rençbiraxa bölgesinde Peşmerge’ye saldırı hazırlığı yapıyor Saca, Çemçö, Şeladize, Gare, peşmerge, Özgür Jiyanda, HPG, provakasyon,

PKK’nin Duhok’un Şeladize ilçesi kırsalı Rençbiraxa’ya saldırı hazırlığı yaptığı öğrenildi. Kaynaklar PKK’nin Rençbiraxa’ya doğru güç kaydırdığını ve peşmergelerin noktalarına doğru hareket ettiği bildirildi.

PKK provokasyon yaratmaya çalışıyor
PKK güçleri 27 Temmuz tarihinden bu yana Çemço –Rençbiraxa –Sida ve Çemço bölgesinde ciddi bir hareketlilik gösteriyor ve güç kaydırıyor. Yerel kaynaklar PKK’nin Peşmerge kontrol noktası yakınlarına kadar geldiği, caddelerdeki menfezlere yerleştiği bildirildi.

Kaynaklar PKK’nin yarı sivil giyinerek ve motorsikletler ile silahlı biçimde Peşmerge kontrol noktalarına gelip, hiç durmadan geçmeye çalıştığı, Peşmerge güçlerine sözlü sataştığı belirtiliyor. PKK’nin bu biçimdeki hareketinin Peşmergeyi kışkırtarak bir çatışmaya yol açmak olduğu konusunda bölge halkı hemfikir.

Eski plan mı devreye kondu?

PKK’nin daha öncede aynı alanda bir çatışma yaratmak için çabaladığı biliniyor. PKK esasen bu alanda 21 Haziran gecesi bir saldırı hazırılığı yapıyordu. Bunun için alana sevk edilen gece görüşlü suikast silahları ve füzeler sevk edilmişti. PKK 19 Haziran gününden beri sürekli olarak Çemço ve Rençbiraxa bölgesinde bir çatışma yaşanacağını söylüyordu. PKK medyası “bu kez çıkacak bir savaşı hiç kimse engelleyeceği büyük bir savaşa dönüşeceğini” açık açık söylemekten de çekinmiyordu.

Özgür Jiyan’da nın açıklamaları sonrası plan değişti

Fakat o gece Kürdistan Bölgesi Güvenlik Ajansı PKK-HPG komutanlarından Özgür Jiyanda’nın açıklamalarını yayınladı. Özgür Jiyanda 9 Haziran günü PKK’nin Kürdistan Bölgesi ve Peşmergelerine karşı yürütmek istidiği saldırılara karşı tutum alarak PKK’den ayrılmış ve Peşmerge güçlerinin yanına gelmişti. Jiyanda’nın son bir yıl içinde PKK’nin cinayet ve peşmergeleye saldırılarının ayrıntılarını açıklaması nedeni ile olayın boyutu değişti. PKK planlamalarını askıya aldı.

PKK’nin her an saldırması bekleniyor

Yerel kaynaklar PKK’nin önümüzdeki bir iki gün içinde saldırıya geçe bileceğini belirtiyorlar. PKK’nin güç kaydırması ve provakatif hareketlere bulunması, Peşmergeyi tahrik etmeye çalışması ve medyasında ciddi bir dezenformasıyona yol vermesi bunu gösteriyor. Ayrıca PKK’nin saldırıları nedeni ile kendisine Avrupa devletlerinden gelen tepkileri önlemek için bir dizi tedbir geliştirdi.  “Defend Kurdistan” adi altında kendi kitlesinden bir gurup oluşturarak bu guruba Avrupa sokaklarında eylemler yaptırarak siyasal kamuoyunu yanlış bilgilendirmek ve yönlendirmek istedi. Öyle görünüyor ki PKK iç ve dış koşulların yeteri kadar uygun olduğunu düşündüğü için bu saldırıyı Ağustos ayı içinde yapmayı planlıyor.

Rençbiraxa, Çemço bölgesi sivillerin de gelip gittiği bir alan ve PKK ile Türk devletinin savaş alanı değil. PKK Metina, Haftanin, Zap ve Avaşinde alanındaki stratejik dağları TSK’ya bıraktıktan sonra yeni üslenme alanı açmak için sivillerin olduğu alanlara doğru kayıyor. Bazı yerlerde halkın alana gelmesini yasalarken bazı yerlerde ise köylüleri canlı kalkan olarak kullanıyor.

Şuana değin 9 peşmerge şehit düştü

PKK’nin geçen yıl Eylül ayında başlattığı saldırılar nedeni ile şu ana değin 9 peşmerge şehit düştü onlarca Peşmerge ise yaralandı. PKK şu ana değin hiçbir saldırı üslenmedi. Hepsinde bir çatışma çıktı, bilgimiz yok, araştırılsın gibi ifadeler kullanarak kamuoyunu oyaladı. Fakat ortada 9 peşmergenin cenazesi var. PKK şu ana değin bu konuda her hangi bir açıklama yayınlamadı.

Diğer Haberler