YPG asayişinin işkence ile katlettiği Emin İsa Eli’nin ailesi: Bir ay oldu katiller açığa çıkarılmadı

YPG asayişinin işkence ile katlettiği Emin İsa Eli'nin ailesi: Bir ay oldu katiller açığa çıkarılmadı

 İşkence ile öldürülen Emîn Îsa Elî’nin ailesi uluslararası hukuk, insan hakları örgütleri, Koalisyon Güçleri, BM’nin ilgili kurumlarından oğullarının öldürülmesi ile bağlantılı olanların ortaya çıkarılması için harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

22 Mayıs’ta PYD asayişi tarafından ifade için çağrılan 28 Haziran’da cenazesi teslim edilen Emîn Îsa Elî’nin ailesi oğullarının öldürülmesinde parmağı bulunanların açığa çıkarılmasını istiyor.

Emîn Îsa Elî’nin ailesi yaptığı açıklamada, “Asayişe bağlı birimler 22/5/2021 tarihinde Hesekê’deki eviden bir olaya tanıklık yapması için alınan Emîn Îsa Elî, 28/6/2021 tarihinde ağır işkence izleri taşıyan cenazesi ailemize teslim edildi” ifadelerine yer verildi.

Olayın üzerinden bir ay geçti ama failler yargılanmadı

Oğullarının cesedi üzerindeki işkence izlerinin ayrıntılarının anlatıldığı açıklamada aile, “Bu suç uluslararası kamuoyunda kınandı ve büyük yankı uyandırdı. Bu suçu işleyenlerin faillerin açığa çıkarılması ve yargılanması çağrısı yapıldı. Ancak olaydan sonra bir aylık gibi bir süre geçmesine rağmen Demokratik Suriye Güçleri(HSD) yetkilileri şuana kadar bu konuda herhangi bir adım atmış değil” denildi.

Otopsi önerisi

Aile açıklamasının devamında, gerçeklerin açığa çıkarılması için Emîn’in mezarının açılarak uzman kişiler tarafından cesedin incelenmesi ve otopsi yapılmasına hazır olduklarını bir kez daha yinelediklerini belirtti.

Emîn Îsa Elî’nin ailesi uluslararası hukuk, insan hakları örgütleri, Koalisyon Güçleri, BM’nin ilgili kurumlarından oğullarının öldürülmesi ile bağlantılı olanların ortaya çıkarılması, mahkeme edilerek yargılanması için harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

“HSD’ye aileden özür dileyin, sorumluluklarınıza sahip çıkın” çağrısı

Aile HSD yetkililerine de seslenerek, Emîn Îsa Elî’nin işkence katledilmesi konusundaki sorumluluğuna sahip çıkması, aileden özür dilemesi ve bu suça bulaşanları ortaya çıakararak yargılaması yönünde tavrını ortaya koyan resmi bir açıklama yapılması talebinde bulundu.

Suriye Kürdistan Demokrat Partisi(PDK-S) üyesi Emîn Îsa Elî’nin işkence ile vahşi bir şekilde katledilmesi, ENKS, Kürdistan Bölgesi Anti Terör Kurumu, ABD Suriye Büyükelçiliği gibi bir çok kurum tarafından kınanmış, Rojava’daki ilgili kurumlardan faillerin ortaya çıkarılarak yargılanması istenmişti.

HSD’li yetkililer ise olaydan kısa bir süre sonra Emîn Îsa Elî’nin ailesini ziyaret ederek faillerin ortaya çıkarılacağına dair aileye söz vermişti.

Diğer Haberler