YNK’de Eş Başkanılk kalktı mı?

YNK'de Eş Başkanılk kalktı mı? Lahor Cengi, Bafil Talabani, Zanyarı, Kubard Talabani

Süleymaniye’de Terörle Mücadele Birimi ile İstihbarat Teşkilatı’nda yapılan değişiklikler sonrası KYB Eş Başkanları arasında yaşanan tartışmalar sonrası bugün Bafıl Talabani’nin resmi hesaplarıyla KYB tarafından yayımlanan resmi bir bildiride Bafıl Talabani için ‘Eş Başkan’ sözcüğü yerine ‘Başkan’ sözcüğü kullanıldı.

Dün sosyal medyaya Bafil Talabani’nin Eş Başkanlık sisteminin kaldırılması için imza topladığı yansımıştı.

Neler olmuştu?

Süleymaniye’de İstihbarat Birimi Kurumu (Zanyari) ve Terörle Mücadele Birimi sorumluların görevden alınması Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) eşbaşkanları arasında krize neden olmuştu.

Kürdistan Bölgesi Güvenlik Ajansı’na bağlı İstihbarat Kurumu’nun (Zanyari) sorumluluğunu KYB’nin Bağdat Parlamentosu Grup Başkanı Ala Talabani’nin kardeşi Muhammed Tahsin Talabani vekaleten yürütüyordu. Kürdistan Bölgesi Güvenlik Ajansı’nın onayı olmadan vekaleten yürütülen görev için asaleten bir atama yapılması önerisinde bulunulmuştu.

KYB Eş Başkanı Bafıl Talabani, Zanyari kurumu müdürlüğüne, Kürdistan Bölgesi Güvenlik Ajansı’na bağlı terörle mücadele biriminde görevli komutanlardan Eji Emin’in adını sunmuştu.

Süleymaniye’deki bir diğer kritik değişiklik ise KYB Eşbaşakanı Lahur Şeyh Cengi Talabani’nin kardeşi Polad Şeyh Cengi’nin sorumluluğunu yaptığı Terörle Mücadele Birimi’nde gerçekleştirildi.

Bafıl Talabani, Terörle Mücadele Birimi Müdürlüğü’ne de üst düzey komutanlardan Wahab Halepçeyi’yi atamıştı.

KYB Eşbaşkanları arasında krize neden olan değişikliklerin ardından Perşembe günü öğlen saatlerinde taraflara bağlı güçler Süleymaniye’de harekete geçmişti. Lahur Şeyh Cengi, söz konusu atamalara itiraz etmişti.

KYB Siyasi Yüksek Kurulu Başkanı Kosret Resul ve Kürdistan Bölgesi Başkan Yardımcısı Şeyh Cafer de devreye girmiş silahlı güçlerini Zanyari bürosuna göndererek değişikliğin yerine gelmesini istemişlerdi. Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ise özel bir uçakla Süleymaniye’ye gelerek sorunun hal edilmisini istemişti.

Diğer Haberler