Kürdistan Parlamentosu heyetinin raporunda TSK ve PKK çatışmalarına dönük yer alan ana başlıklar

Kürdistan Parlamentosu heyetinin raporunda TSK ve PKK çatışmalarına dönük yer alan ana başlıklar Metina Dağı, peşmerge, PKK, işgal Irak hükümeti, sınır muhafızları

TSK ile PKK arasında çatışmaların yaşandığı sınır bölgelerinde inceleme yapan Kürdistan Parlamentosu heyeti, hazırladığı raporda PKK’nin Türkiye’ye operasyonlar için bahane sunduğuna vurgu yaptı. Raporda Türkiye’ye de askeri operasyonlarını durdurma çağrısında bulunuldu.

8-9 Haziran tarihleri arasında Türk Silahlı Kuvvetleri ile PKK arasında çatışmaların yaşandığı sınır bölgelerinde incelemelerde bulunan Kürdistan Parlamentosu’ndan ortak bir heyet, gerçekleştirdikleri ziyaret ve görüşmelere ilişkin hazırladıkları raporu Parlamento Başkanlığına sundu.

Duhok ve ilçelerinde köylüler, Peşmerge ve yerel yetkililerle görüşen heyetin raporunda, şu tespitlere yer verildi:

-Türkiye Kuzey Kürdistanda Kürtlerin haklarını tanımıyor

– PKK’nin Kürdistan Bölgesi’ndeki varlığı Türk ordusuna saldırı ve işgal için bahane sunuyor.

– Bağdat hükumeti Türkiye’nin saldırılarına kulak asmıyor.

– Türk ordusu uluslararası yasa ve anlaşmaları ihlal ediyor, bölge ve dünya devletleri de bu duruma sessiz kalıyor.

Raporda, 5 Haziran tarhinde Metina Dağı’nda 5 Peşmergenin şehit düştüğü ve bazı Peşmergelerin de yaralandığı araç saldırısına da yer verildi.

Yaralı Peşmergelerle yapılan görüşme neticesinde, saldırının PKK tarafından yapıldığı sonucuna varıldığı kaydedildi.

Yine raporda, operasyon, bombardıman ve çatışmalar nedeniyle yüzlerce vatandaşın şehit düştüğü, yaralandığı ve zarar gördüğü bilgine yer verildi.

Raporda Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi’nde geniş bir bölgeyi “işgal” ettiği, buralarda 70 askeri üs kurduğu kaydedildi.

Yine binlerce vatandaşın işsiz kaldığı, bağ, bahçelerin yandığı, evlerin yıkıldığı, hayvancılık ve arıcılık yapanların zarar gördüğü ifade edildi.

Raporda, Kürdistan Bölgesi’ndeki ormanların da Türk ordusu tarafından yağmalandığı, ağaçların kesilerek Türkiye’ye götürüldüğü belirtildi.

Raporda ayrıca şu önerilere yer verildi:

-Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin Bağdat hükümetiyle koordinasyon içerisinde olduğu belirtilen raporda, Bağdat hükümetinin sınırdaki muhafızların sayısını arttırması gerektiği belirtildi.

-Irak hükümetinin zarar gören vatandaşların mağduriyetlerini gidermesi gerektiğine vurgu yapılan raporda, “Kürdistan Bölgesi’nin sınır bölgelerinin korunması için Peşmerge Güçleri’nin ihtiyaçlarının karşılanmalı” denildi.

– PKK’ye Kürdistan Bölgesi ve Irak’ın egemenliğine saygı duyması ve Türkiye askerlerinin sınır bölgelerine girişine neden olmaması için çağrıda bulunuldu.

Heyet, Kürdistan Bölgesi hükumetine de çağrıda bulunarak, diplomatik yollarla Türkiye ve diğer ülkelerden, PKK ile Türkiye çatışmalarının Kürdistan Bölgesi sınırlarının dışına çıkarılması için daha fazla çaba göstermesini istedi.

Diğer Haberler