Faik Bucak’ın şehit edilmesinin üzerinden 55 yıl geçti

Faik Bucak'ın şehit edilmesinin üzerinden 55 yıl geçti

Kürdistan Demokrat Partisi Türkiye’nin (KDP-T) Genel Başkanı Faik Bucak’ın şehit edilmesinin üzerinden 55 yıl geçti.

KDP-T Genel Başkanı Faik Bucak 4 Temmuz 1966’da Urfa’nın Karaköprü mevkiinde Türk devletine bağlı güçlerin silahlı saldırısına uğradı. 18 kurşun isabet eden Faik Bucak’ın kaldırıldığı hastanede 5 Temmuz 1966’da hayatını kaybetmesinin üzerinden 55 yıl geçti.

Faik Bucak kimdir?

1919 yılında Urfa’nın Siverek ilçesinin Hadro (Xedrayo) köyünde Hasan ve Kudret çiftinin ikinci çocuğu olarak dünyaya geldi.

İlköğretimini Siverek, ortaöğretimini Diyarbakır’da tamamladı. 1939 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesine başladı.

İlk yurtseverlik ve devrimcilik deneyimini burada yaşayan Bucak, Musa Anter, Yusuf Azizoğlu ve M. Remzi Bucak ile birlikte Dicle Talebe Yurdu’nun kuruluşunda yer aldı.

1949 yılında Antakya’da hakimlik görevine başladı. 1951’de Sivas’ın Gürün ilçesine atandı.

Sivas’ta mahkemede arazilerine el konulan Kürt köylülerinin lehine karar verir. 1952-1953 yıllarında Kozan’da hakimlik görevini devam ettirdi.

Kozan Cezaevi’nde isyan eden tutuklular müzakere için sadece Kürt hakim Faik Bucak’ı kabul edeceklerini belirttikten sonra tutuklularla yaptığı müzakere sonucunda isyanı sonlandırdı.

Kürt hakim olarak ünlü olmasının ardından Hadım’a sürgün edildi. Sürgün edilmesinin ardından hakimlik görevinden istifa etti.

Adana’da Yaşar Kemal ile tanıştı. 1956’da Urfa’da serbest avukatlığa başladı.

1960 darbesinin ardından Şeyh Sait ailesi gibi birçok tanınmış Kürt ailesi ile birlikte Sivas Kampı’nda kaldı.

Sivas Kampı’ndan sonra sürgün edilen 55 Kürt içinde yer alarak Balıkesir’e sürgün edildi.

Urfa, Sivas, Balıkesir ve Eskişehir’de cezaevlerinde kaldı. Ankara’da sürgüne tabi tutuldu.

1962 yılının sonlarnda sürgünden dönerek Urfa’da serbest avukatlığa başladı.

11 Temmuz 1965’te kurulan Kürdistan Demokrat Partisi Türkiye’nin (KDP-T) Genel Başkanı oldu.

4 Temmuz 1966’da Urfa’da karanlık güçlerin suikastine uğradı. Arabada çocukları Serhat, Sertaç ve yeğeni olmasına rağmen arka koltukta oturan kendisi hedef alındı. Ölümcül bir yara almamasına rağmen hastanede şüpheli bir tedavi süreci uygulandı.

Hastanede KDP-T’nin sonraki Genel Sekreteri Sait Elçi kendisini ziyaret etti.

Sait Elçi kendisine, “Şükür kafanız sağlam. Yaralarınız ayak kısmında. Kürtlerin sizin kafanıza ihtiyacı var” dedi.

Hastanede ifadesini almaya gelen hakime, “Beni kimin vurduğunu biliyorsunuz” diyerek ifade vermedi.

Faik Bucak, 5 Temmuz 1966’da hayatını kaybetti. Siverek Asri Mezarlığı’na defnedildi.

Daha sonra suikast düzenleyenler arasında bulunanlardan birisinin başçavuş olduğu öğrenildi.

Son sözlerinde çocuklarına: “Eğitiminizi devam ettirin. Davanızı bırakmayın. Bizi niye vurduklarını biliyorsunuz” dedi.

“Babam hastanede öldürüldü”

Rûdaw’a daha önce konuşan Faik Bucak’ın oğlu PDK-Bakur Genel Başkanı Sertaç Bucak, babasının karanlık güçlerin suikastine uğradığını söyledi.

Sertaç Bucak, “4 Temmuz’da 1966’da babam abim ve amca oğlum ile Siverek’teki bir duruşmasına gidiyorduk. Karaköprü mevkiinde şoför benzin almak için durduğunda 5 kişinin silahlı saldırısına uğradık. Sadece babamı hedef aldılar ve 18 yerden yaralanmıştı” dedi.

Babasının ölümcül yaralar almadığını belirten Bucak, suikastin ardından gelişen olayları şöyle anlattı:

“Babamı ikinci kez hastanede öldürdüler. Antep’ten bir doktor getirdik. Doktor bize meslektaşlarının gerekeni yaptığını söyledi. Hastanede görevli Leman hanım diye bir hemşire vardı. Babamın ölümünden dolayı çok ağlayıp üzülüyordu. Leman hemşirenin tayini 6 yıl sonra Siverek’e çıktı. Leman hanım halama, ‘Faik Bucak’ın ölümcül yaraları yoktu. Yukardan gelen talimatla hastaya müdahale etmememiz istendi. Biz yanlış tedavi uyguladık siz de o telaşla farketmediniz’ dedi. Antep’ten gelen doktoru da baskı altına almışlardı.

Ayrıca rahmetli Siverekli Halil Gelener Urfa Postanesi’nde görevliydi. O dönem telefonlar postane yoluyla bağlanıyordu. Gelener, babamın şehadetinden 2 gün sonra ailemize gelerek, ‘Olay anından sonra Ankara’dan devlet yetkililerinin sık sık telefon açtığını ve Urfa’daki yetkililere Faik Bucak’ın hastaneden sağ çıkmaması gerektiği talimatını verdiklerini’ söyledi.”

Bucak ayrıca, ölümsüz lider Mele Mustafa Barzani’nin kendilerine gönderdiği mektup yoluyla başsağlığı dilediğini ifade etti.

Diğer Haberler