Matematiğin Nobel’i olarak bilinen Fields Madalyası sahibi Kürt bilim insanı Prof. Dr. Koçer Bîrkar, Çin’deki en seçici ve en saygın üniversitelerinden Tsinghua Üniversitesi’nde profesör olarak göreve başladı.
Dünya çapında “en iyi” üniversiteleri arasında yer alan Tsinghua Üniversitesi Kürt Prof. Dr. Koçer Bîrkar ile anlaştı.
Kürt bilim insanı Koçer Birkar İngiliz Cambridge Üniversitesi’nde profesör olarak görev yaparken, 2019 yılında Uluslararası Matematikçiler Birliği’nin matematiğin Nobel’i olarak bilinen Fields Madalyası’na layık görüldü.
2019 yılında ise İngiliz Prospect Dergisi tarafından her yıl düzenlenen ‘The world’s top 50 thinkers’ (Dünya’nın En İyi 50 Düşünürü) oylamasında bu yıl 50 isim arasında Kürt matematikçi Profesör Koçer Bîrkar ‘Yılın En İyi Düşünürü’ seçildi.
Koçer Bîrkar kimdir?
1978 yılında Doğu Kürdistan’ın Meriwan kentinde dünyaya gelen Koçer Bîrkar öğrenim hayatının bir kısmını doğduğu kent olan Meriwan’da, diğer kısmını ise İran’ın Başkenti Tahran’da tamamlamıştır.
2000 yılında Tahran Üniversitesi’nden mezun olan Koçer Bîrkar, bu ülkede karşılaştığı baskı ve çektiği sıkıntılar nedeniyle İngiltere’ye siyasi iltica talebinde bulunmuştur. Aynı yıl İngiltere tarafından siyasi iltica talebi kabul edilen Koçer Bîrkar siyasi mülteci olarak İngiltere’ye yerleşmiştir.
Birleşik Devletlere yerleştikten sonra akademik hayatına devam etmek isteyen Koçer Bîrkar burada Nottingham Üniversitesi’ne başvurmuştur. 2004 yılı itibariyle Nottingham Üniversitesi’nde “Modern Cebirsel Geometride Konular” (Topics in modern algebraic geometry) tezi ile doktorasını tamamlamıştır. İlerleyen zamanda Cambridge Üniversitesi’ne başvurmuş ve olumlu cevap almıştır. Bahse konu üniversitede akademik çalışmalarına devam eden Koçer Bîrkar kısa sürede profesörlüğe kadar yükselmiştir.
Matematik alanında yaptığı çalışmalarla sadece İngiltere’de değil uluslararası mecrada da bilinirliğini artırmış ve küresel çapta saygınlık kazanmıştır. Matematik bilimine önemli katkılar yapan Koçer Birkar’ın hususiyetle ilgilendiği alan ise geometridir. Caucher Birkar’ın özellikle geometri dalında yazdığı makaleler uluslararası mecrada önemli bilim yayınlarında yer bulmuş ve yayımlanmıştır.
Çalışmaları ile küresel çapta dikkat çeken Koçer Birkar, çalışmalarının karşılığını da çeşitli ödüllerle almaya başladı. Başarılı bilim adamı Prof. Dr. Koçer Birkar, bu yıl Brezilya’nın en büyük kentlerinden olan Rio de Janeiro’da düzenlenen ve “Matematiğin nobeli” olarak bilinen Fields Ödülleri töreninde Fields Madalyası’na layık görülmüştür. Dünya çapında Matematik dalında verilen en büyük ödül olan Fields Ödülleri’nin 4 yılda bir düzenlenmesi ve yalnızca 4 kişiye verilmesi, Prof. Dr. Koçer Birkar’ın başarısının ne denli büyük olduğunun da bir göstergesi konumundadır.
Akademik çevrelerde saygın bir ismi bulunan Koçer Birkar’ın aldığı ilk ödül bu da değil. Uzun yıllardır çalışmalarına devam eden Prof. Dr. Birkar; daha önce Leverhulme Ödülüne’de layık görülmüştü. Başarılı Kürt bilim adamının ismi, bu Leverhulme Ödülü’nü kazanmasının akabinde daha geniş çevreler tarafından duyulmuş ve bilim çevrelerinin dikkati Prof Dr. Koçer Birkar’a yönelmişti.