Eski Kerkük Parlamenteri Ebdullah “Kerkük Irak’ındır” diyen Aras Cengi’ye cevap verdi

Eski Kerkük Parlamenteri Ebdullah "Kerkük Irak'ındır" diyen Aras Cengi'ye cevap verdi Lahor Cengi, Celal Talabani Irak, Kürdistan, 17 Ekim , ihanet,

YNK’li Aras Cengî’nin “Kerkük Kürdistan Bölgesi’ne bağlı değil, Irak’ın bir şehridir, Peşmerge’nin orda işi ne?” şeklindeki açıklamalarına eski Kerkük Parlamenteri Şexewan Ebdulla’dan yanıt geldi. Ebdulla, Aras Cengî için “kendini satmada zirve yapmış, iğrenç bir kişilik,” şeklinde tepki gösterdi.

Dün 16 Ekim ihanet takımının öncülerinden YNK’li yönetici Aras Cengî, gazetecilerin “Peşmerge Kerkük’e dönmeli mi” sorusuna “Kerkük, Kürdistan Bölgesi’ne bağlı değildir, Irak’ın bir şehridir. Peşmerge’nin Kerkük’te işi ne? Zaten Kerkük’te güvenlik güçleri var” yanıtı Kürdistan Bölgesi’nde büyük tepkilere yol açtı.

Cengî’nin bu sözlerine ilişkin yazılı bir açıklama ile tepki gösteren eski Kerkük Parlamenteri Şaxewan Ebdulla, “BAAS rejiminin yıkılması ardından Kerkük’e Kürtlerin yeniden dönmesi ve 14 yıldır il idaresinde ve Parlamento’da yeniden Kürtlerin yer alması için verilen emek ve çabalar tek kalemde yerle bir edildi! Kerkük halkı ve ben, 2017 tarihinde Aras Şêx Cengî ve ekibinin topraklarımızı satmasına her gün lanet ediyoruz. O tarihte Kürtler,  Kerkük ve Kürdistani bölgelerden sürüldü, yabancı bir güç Kerkük’e yerleştirildi.” ifadelerini kullandı.

Aras Cengî’nin o günden bugüne sürekli Kerkük halkına onlarca kez hakaret ettiğini hatırlatan Ebdulla, “Bu iğrenç adam, onlarca kez açıklamalarında Kürdistan halkının kutsallarına ve Kerkük halkına dil uzattı. Kâh diyor ‘Peşmerge savaçı değil’, kâh diyor ‘Kürdistan bayrağı kutsal değildir’! Bugün yaptığı açıklama ise tam bir faciadır. Bugünkü Irak Anayasası ve tarihi belgeler, Kerkük nüfusunun büyük çoğunluğunun Kürt olduğunu yazmasına rağmen, bu adam ‘Kerkük Irak’ın bir şehridir, Peşmerge kente dönmesin’ diyor!” şeklinde tepki gösterdi.

Irak Anayasası’nda Kerkük ve Kürdistani bölgelerin “tartışmalı bölgeler” olarak tanımlandığını dile getiren eski Kerkük Parlamenteri, “İki yıl önce Kerkük ve Kürdistani bölgelerde yeniden normalleşmenin sağlanması için Irak ile kurulan ortak komisyonda yer aldım, hiçbir Iraklı üye bunu söylemeye cüret etmedi. Ama, öyle görünüyor ki, (Aras Cengî) tüm kendini satmaları aşmış, artık bu konuda zirve yapmış” dedi.

Kürt siyasetçi yazısının devamında  “Ne Mam Celal’in konumu ne de Talabani ailesinin gücü,  Kerkük halkı için artık bir umut ışığı olmaktan çıkmıştır. Tüm bu hakaretlerin bedelini son dört yılda Kerküklüler ödedi! Ama emin olun ki, bu Kerküklüler için bir onur, kendini satanlar için ise yüz karası bir durumdur” şeklinde yorumladı.

Diğer Haberler