Kürdistan İçişleri Bakanı: Bu saldırı PKK’liler tarafından yapıldı

Kürdistan İçişleri Bakanı: Bu saldırı PKK’liler tarafından yapıldı

Kürdistan Parlamentosu’nda düzenlenen oturumun ardından gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtlayan İçişleri Bakanı Rêber Ahmed, bir soru üzerine, Amedi’de 5 Peşmergeni şehit olması ve 7 Peşmerge’nin de yaralanması ile sonuçlanan saldırı hakkında konuştu. 

“Her şeyden önce bu elim saldırıyı kınıyoruz” diyen İçişleri Bakanı Ahmed, “Bu saldırı hiçbir örf ve adete sığmaz” ifadelerini kullandı. Rêber Ahmed, şu ifadeleri kullandı;

“Her şeyden önce PKK Kürdistan Bölgesi ile hiçbir ilgisi olmayan bir güç, askeri faaliyetlerine, siyasi faaliyetlerine ve parti olarak da çalışmalarına izin verilmiş bir güç değil. Fakat maalesef Kürdistan, diğer tüm parçalarında barınma ihtiyacı duyan taraflara kucak açtığı için bu yaklaşım suistimal edilmiştir. Bundan istifade ederek silahlı güçlerini buraya getirmişler. Öyle bir duruma gelmiş ki ev sahibi olarak bir yere gitmek istemesi harammış gibi veya Peşmerge bir dağdan ötekine, bir tepeden öteki tepeye geçmek istediğinde onlardan izin almak zorundaymış gibi davranıyorlar. Peşmerge, sınırın sıfır noktasından şehirlerin içerisinde kadar nerede konumlanacağı konusunda kimseden icazet almaz. Burası bizim topraklarımız, biz buralardan sorumluyuz. Bu yaptıkları (PKK’nin) çok anlamsız bir müdahaledir, Peşmergeye bu şekilde bir saldırmak hiç kimsenin hakkı değil, kabul edilemez.”

PKK’nin askeri kanadı HPG’nin “biz Peşmergeye ateş etmedik” şeklindeki açıklamasının hatırlatılması üzerine Reber Ahmed, “Şüphe yok ki bu saldırı PKK’liler tarafından yapıldı. İlk gün de böyle olduğu anlaşıldı. Bazı taraflar bu konuda şaibe çıkarmaya çalışıyor. Ancak kendileri de Peşmergeyi önlemek için ateş açtıklarını açıkladı zaten. Bu konuda herhangi bir soru işaretine yer yoktur” dedi.

Rêber Ahmed, “Metina Dağı Güney Kürdistan’dadır. Peşmerge Güçleri, Kürdistan Bölgesi’nin huzuru ve güvenliği için Metina’da da başka bir dağda da konuşlanma ve mevzi yapma hakkında sahiptir” diye ekledi.

Peşmerge ve iç güvenlik güçlerinin birleştirilmesi

İçişleri Bakanı Ahmed, Kürdistan Parlamentosu’nun çağrısı üzerine iş güvenlik güçleri konusunda izahatlerde bulunmak üzere parlamentodaki oturuma katıldığını vurguladı.

Kürdistan Demokrat Partisi’ne (PDK) bağlı Peşmerge 80’inci Birliklerin Peşmerge Bakanlığı’na bağlanması konusunda bir karar olduğunu dile getiren Bakan Ahmed, aynı kararı  Kürdistan Yurtsverler Birliği’ne (YNK) bağlı Peşmerge 70’inci Birliği için de beklediklerini söyledi.

Rêber Ahmed, Kürdistan Bölgesi’ndeki polis, asayiş, zerevani ve diğer tüm iç güvenlik güçlerinin de İçişleri Bakanlığı çatısı altında toplanacağını belirtti.

İçişleri Bakanı Ahmed, bu konularda alınan kararların hayata geçmesi için Parlamento ve diğer partilerden destek istediklerini dile getirdi.

Diğer Haberler