Bu gün Kürdistan Bölgesinin Bağımsızlık Referandumu için karar alışının 4’üncü yıl dönümü

Bu gün Kürdistan Bölgesinin Bağımsızlık Referandumu için karar alışının 4'üncü yıl dönümü

Bugün Kürdistan Bölgesi’ndeki siyasi partilerin bağımsızlık referandumunun yapılması yönünde tarihi karar almalarının 4’üncü yıldönümü.

7 Haziran 2017 tarihinde siyasi parti ve bileşenlerin liderleri Başkan Barzani’nin başkanlığında toplanarak Kürdistan’ın bağımsızlık referandumuna giden yolda ilk adımı attı.

Başkan Barzani’nin çağrısı üzerine gerçekleşen toplantıda, siyasi parti ve bileşenlerin temsilcileri 25 Eylül 2017 tarihinde bağımsızlık referandumunun gerçekleştirilmesini karara bağladı.

Kürdistan Bölgesi’ndeki siyasi parti ve bileşenler bağımsızlık referandumunu desteklerken, çok az sayıda siyasi taraflar referanduma karşı çıktı, olumsuz yönde propagandalar yaptılar.

Tüm karşı duruşlara rağmen, referandum kararı tüm Kürtler tarafından adeta bir bayram ve karnaval havasında karşılandı.

25 Eylül 2017 tarihinde Kürdistan Bölgesi ve Kürdistani bölgelerde sandıklar kuruldu.

Sandıklarda oy kullanan Kürdistan halkının %93’ü bağımsızlık için “evet” dedi.

7 Haziran toplantısında referandumu destekleyen YNK içerisinden bir grup, referandumdan tam 21 gün sonra 16 Ekim 2017 tarihinde Haşdi Şabi ile anlaşarak Kerkük başta olmak üzere Kürdistani bölgeleri Şii gruplara teslim etti.

Kerkük ve Kürdistani bölgelerin işgali,  Kürdistan’da sarsıcı bir etki yarattı. YNK’nin içerisindeki bu klik yıllardır Kürdistan davası için mücadele eden Kosret resul, Mela Bextiyar, Şêx Cefer ve onlarca YNK’li tarafından sert bir dille eleştirdi. Parti içerisinde de krize neden oldu.

Diğer Haberler