KDP Politbürosundan açıklama: PKK bilinçli bir plan dahilinde Kürdistan Bölgesinin anayasal statüsünü bozmaya çalışıyor

Kürdistan Demokrat Partisi (PDK) Politbüro, PKK’nin Peşmerge’ye yönelik saldırısına tepki göstererek, “PKK’nin Kürdistan Bölgesi’nde yaptıkları dışardan birilerinin ajandasının uygulanmasıdır ve sadece Kürdistan halkının düşmanlarının çıkarınadır” diye belirtti. PDK Politbürosu’ndan, dün PKK unsurlarının Amedi’de düzenlediği ve 5 Peşmerge’nin şehit düştüğü, 7 Peşmerge’nin de yaralandığı saldırıya ilişkin yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada, “Bir kez daha son 30 yıldır süren savaş siyasetlerinde, PKK mensupları, Kandil’deki baş şüphelilerin doğrudan emriyle, elleri Kürdistan Peşmerge’sinin kanına bulanmıştır. Kürdistan Bölgesi topraklarındaki Metina Dağı’nda ani bir şekilde Peşmerge’ye saldırı düzenlendi. Saldırı sonucunda da 5 Peşmerge şehit düştü, 7’si de yaralandı” denildi. PDK Politbüro’nun açıklamasının devamında şu ifadelere yer verildi: “PKK ve başlarıyla resmi tecrübemiz çoktur. PKK’nin kasıt ve amaçlarını çok iyi anlıyoruz. Şunu da açıkça birçok kez belirttik ki; mensuplarının yıllardır Kürdistan Bölgesi’nde yaptıkları sadece Kürdistan halkının düşmanlarının çıkarınadır. Onlar Kürdistan halkının iyiliğini istemek bir yana, onu yok etmek için fırsat kolluyorlar. Maalesef PKK’nin başları Kürdistan halkının beklentilerinin ve kendi yaptıkları propagandaların aksine bugün, Kürdistan Bölgesi’nin hassasiyetlerini ve halkın yaşam koşullarını gözetmek şöyle dursun, dışardan birilerinin ajandasının uygulayıcısı ve bölgesel devletlerin, ne zaman ve nerede isterlerse Kürdistan Bölgesi sınırlarını ve egemenliğini ihlal edip, Kürdistan Bölgesi’ne ansızın büyük baskı kurmak için ellerindeki hazır bahanesi olmuşlardır. Bununla birlikte, Kürdistan Bölgesi’nin alacağı her darbe tüm Kürdistanlılar ve nerede olursa olsun her Kürt için büyük bir felakete dönüşüyor. PKK’nin başları ve mensupları, savaş naraları atıp dış orduları çekmek ve Kürdistan Bölgesi’ne karşı ihlallerde bulunmanın dışında, kaçıp Kürdistan Bölgesi topraklarına geldiklerinden beri, mülteci ve misafir olarak hareket etmek bir yana, ev sahibi gibi de değil, işgalci gibi Kürdistan köylüleri ve çiftçilerine muamelede bulunmaktadırlar. Kürdistan çocuklarını kaçırıyor, askeri eğitim veriyorlar, silahlı mensuplarına dönüştürüyorlar. PKK, Kürdistan Bölgesi idaresi dışında kalan Kürdistani bölgeler boyunca, Xaneqin’den Şengal’e kadar, Kürdistan Bölgesi halkına karşıtlık yapan, zaman zaman Erbil’e roket saldırılarında bulunan güç, takım ve milislerin dost ve müttefikliğini yapmaktadır. Yine onların yardımıyla, Şengal Anlaşması’nın uygulanması, bölgenin yeniden inşası ve halkın evlerine dönmesi önündeki en büyük engel olmuşlardır. Baas rejimi tarafından tenkil edilen köylüler, 1991 Ayaklanması’ndan sonra, geleceğe umutla bakarak köylerine döndüler. Ancak PKK, yüzlerce sınır köylüsünün bir kez daha evlerinden olmasına sebep oldu. PKK bununla da kalmayıp haksız yere Kürdistan çiftçilerinden vergi aldı, hatta programlı olarak Kürdistan Bölgesi’nin anayasal stat

 Kürdistan Demokrat Partisi (PDK) Politbüro, PKK’nin Peşmerge’ye yönelik saldırısına tepki göstererek, “PKK’nin Kürdistan Bölgesi’nde yaptıkları dışardan birilerinin ajandasının uygulanmasıdır ve sadece Kürdistan halkının düşmanlarının çıkarınadır” diye belirtti.

PDK Politbürosu’ndan, dün PKK unsurlarının Amedi’de düzenlediği ve 5 Peşmerge’nin şehit düştüğü, 7 Peşmerge’nin de yaralandığı saldırıya ilişkin yazılı bir açıklama yapıldı.

Açıklamada, “Bir kez daha son 30 yıldır süren savaş siyasetlerinde, PKK mensupları, Kandil’deki baş şüphelilerin doğrudan emriyle, elleri Kürdistan Peşmerge’sinin kanına bulanmıştır. Kürdistan Bölgesi topraklarındaki Metina Dağı’nda ani bir şekilde Peşmerge’ye saldırı düzenlendi. Saldırı sonucunda da 5 Peşmerge şehit düştü, 7’si de yaralandı” denildi.

PDK Politbüro’nun açıklamasının devamında şu ifadelere yer verildi:

“PKK ve başlarıyla resmi tecrübemiz çoktur. PKK’nin kasıt ve amaçlarını çok iyi anlıyoruz. Şunu da açıkça birçok kez belirttik ki; mensuplarının yıllardır Kürdistan Bölgesi’nde yaptıkları sadece Kürdistan halkının düşmanlarının çıkarınadır. Onlar Kürdistan halkının iyiliğini istemek bir yana, onu yok etmek için fırsat kolluyorlar. Maalesef PKK’nin başları Kürdistan halkının beklentilerinin ve kendi yaptıkları propagandaların aksine bugün, Kürdistan Bölgesi’nin hassasiyetlerini ve halkın yaşam koşullarını gözetmek şöyle dursun, dışardan birilerinin ajandasının uygulayıcısı ve bölgesel devletlerin, ne zaman ve nerede isterlerse Kürdistan Bölgesi sınırlarını ve egemenliğini ihlal edip, Kürdistan Bölgesi’ne ansızın büyük baskı kurmak için ellerindeki hazır bahanesi olmuşlardır. Bununla birlikte, Kürdistan Bölgesi’nin alacağı her darbe tüm Kürdistanlılar ve nerede olursa olsun her Kürt için büyük bir felakete dönüşüyor.

PKK’nin başları ve mensupları, savaş naraları atıp dış orduları çekmek ve Kürdistan Bölgesi’ne karşı ihlallerde bulunmanın dışında, kaçıp Kürdistan Bölgesi topraklarına geldiklerinden beri, mülteci ve misafir olarak hareket etmek bir yana, ev sahibi gibi de değil, işgalci gibi Kürdistan köylüleri ve çiftçilerine muamelede bulunmaktadırlar. Kürdistan çocuklarını kaçırıyor, askeri eğitim veriyorlar, silahlı mensuplarına dönüştürüyorlar. PKK, Kürdistan Bölgesi idaresi dışında kalan Kürdistani bölgeler boyunca, Xaneqin’den Şengal’e kadar, Kürdistan Bölgesi halkına karşıtlık yapan, zaman zaman Erbil’e roket saldırılarında bulunan güç, takım ve milislerin dost ve müttefikliğini yapmaktadır. Yine onların yardımıyla, Şengal Anlaşması’nın uygulanması, bölgenin yeniden inşası ve halkın evlerine dönmesi önündeki en büyük engel olmuşlardır.

Baas rejimi tarafından tenkil edilen köylüler, 1991 Ayaklanması’ndan sonra, geleceğe umutla bakarak köylerine döndüler. Ancak PKK, yüzlerce sınır köylüsünün bir kez daha evlerinden olmasına sebep oldu. PKK bununla da kalmayıp haksız yere Kürdistan çiftçilerinden vergi aldı, hatta programlı olarak Kürdistan Bölgesi’nin anayasal statüsünü bozmaya çabalıyor.”

Diğer Haberler