Yazar ve siyasi gözlemci Mustafa Şefiq: PKK’nin yürüttüğü savaş başka yerden kontrol ediliyor

Eski PKK yöneticisi, siyasetçi Şefiq: PKK'nin yürüttüğü savaş başka yerden kontrol ediliyor

Siyasi gözlemci Mustafa Şefiq, PKK’nin son saldırısının öncekilerden farklı olduğunu, saldırının önceden planlandığını belirterek,   savaşın artık PKK’nin kontrolünden çıktığını söyledi.

K24’e konuşan siyasi gözlemci Mustafa Şefiq, “Kürdistan Bölgesi’nde PKK’nin bir çok kez saldırıları oldu. Ancak bu seferki saldırı öncekilere göre bence farklı. Çünkü bu saldırı direkt planlanarak yapılmış bir saldırıdır” değerlendirmesinde bulundu.

“PKK medyası  Peşmerge Güçleri ile Irak güçlerinin bölgeye giderek kendilerine saldırdığını iddia ediyor. Oysa ki, Peşmerge Güçleri kendi halkını savunma amacıyla kendi bölgesinde üs kurmak üzere bölgeye intikal etmiştir” diyen Şefiq, Peşmerge’nin Amedi ve çevresini korumak için o bölgede hareket içerisinde olmasının olağan bir durum olduğunun altını çizdi.

Şefiq, “Peşmerge, güçlerini o bölgeye yerleştirmek isterken saldırıya uğradı. Ne kadar bahaneler öne sürülürse sürülsün, saldırı için daha önceden bir hazırlık yapıldığı anlaşılıyor. Veya ‘Peşmerge’nin bölgede hareketliliği olursa vurun’ diye bir talimat almışlar” yorumunda bulundu.

Herhangi bir uyarı olmaksızın Peşmerge’ye saldırı olduğunu söyleyen Şefiq, PKK’nin Türk ordusuna karşı  hareket edemediğini, ancak Peşmerge’ye saldırdığını ve bunun her türlü kınamayı hak ettiğini ifade etti.

PKK’nin artık savaşın kontrolünü kaybettiğini dile getiren Şefiq, “PKK hem gerekli savunmayı yapamıyor. Kendi ifadeleriyle, silahlı mücadeleyle Kürt sorununu çözeceklerini söylüyorlar. Ancak bu konuda hem bir ilerleme sağlayamadılar, aksine 20 yıldır her geçen gün daha da gerilediklerini görüyoruz. Hem de silahlı harekete son veremiyorlar” dedi.

PKK çevrelerinin Türkiye devletinin çözüme hazır olmadıkları için silahlı mücadeleye son veremediklerini belirttiğini kaydeden Şefiq şöyle devam etti:

“Bu savaş Türkiye devletinin kararıyla mı başladı ki onların kararıyla durduracaksın? Madem kendi kararın ve iradenle savaşa başlamışsan, o vakit bu savaşın Kürtlerin çıkarına olmadığını gördüğünde onu durdurman gerekir. Yok eğer savaşın kararı ve irade senin elinde değilse, o zaman bu savaş başka bir yerin elindedir. Bu savaş artık PKK’nin kontrolünden çıkmıştır”

PKK’nin daha önce Kuzey Kürdistan’dan Kürdistan Bölgesi sınırlarına geldiğini, her geçen yıl ilerleyerek Kürdistan Bölgesi’nin 40 kilometre kadar içerisine doğru ilerlediğini vurgulayan Şefiq, “Bunun anlamı savaşın Kürdistan Bölgesi’nin derinliklerine çekilmesi ve savaşın Kürdistan Bölgesi kentlerine sokulmasıdır.  Bu sizin kararınızsa bunda Kürtlerin hiçbir çıkarı yoktur. Eğer bu başka bir tarafın kararıysa ki, benim kanaatim de bu yönde, ozaman demek ki savaşın karar ve iradesi PKK’nin elinde değildir” ifadelerini kullandı.

“Kürdistan Bölgesi kendi vatandaşlarının ve bölgesinin güvenliğini korumaya mecburdur” diyen Şefiq, Behdinan bölgesinin savaş alanına çevrildiğini, yüzlerce köyün viraneye döndüğünü, bu durumun Kürdistan Bölgesi için büyük bir tehlike olduğuna dikkat çekti.

 Şefiq, Kürdistan Bölgesi’nin dünyadaki tüm Kürtler için yeni doğmuş bir bebek gibi olduğunu ve milli duyguya sahip her Kürt’ün Kürdistan Bölgesi’ni korumayı kendisine milli bir görev olarak görmesi gerektiğinin altını çizdi.

Diğer Haberler