Gösteriler sonrası Minbic’de “zorunlu askerlik yasası” askıya alındı

Gösteriler sonrası Minbic'de "zorunlu askerlik yasası" askıya alındı

 Rojava Özerk Yönetimi’nin “zorunlu askerlik” yasası Minbic’de protesto edilmesi ardından karar askıya alındı. Düzenlenen gösterilerde 5 kişi hayatını kaybetti.

Minbic’in doğusundaki Hüdhüd bölgesinde önceki gün zorunlu askerlik uygulamasına karşı çıkan halk gösterileri düzenlendi. Gösteriye katılanlara açılan ateş sonucu 5 sivil yaşamını yirtirmişti.  Gösteriler sürerken 48 saat sokağa çıkma yasağı uygulandı. Bölgedeki aşiretlerin de devreye girmesiyle zorunlu askerlik uygulamasının durdurulduğu açıklandı.

Rojava Özerk Yönetimi, göstericilerin taleplerini yerine getirme, vatandaşların çıkarlarına hizmet etme ve “ajanların” ve “kötü niyetlilerin” yolunu kesme sözü verirken, ismini vermediği tarafları Suriye’nin kuzeyinde ve doğusunda istikrarı ve güvenliği bozmaya yönelik gündemlerini uygulamaya çalıştığı iddia edildi.

Minbic Askeri Konseyi, Minbic Sivil Yerel Yönetim tarafından yapılan ortak açıklama ile zorunlu askere alınma kararının durdurulduğu bildirildi.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Minbic’de sağlanan istikrarı fitne çıkarmak suretiyle bozmaya çalışıyorlar. Oysa biliyoruz ki, HSD büyük bedeller ödeyerek Minbic’de güven ve huzur inşa etti. Türk devleti çeteleri ve Şam Hükümeti ortak bir şekilde Minbic’teki özgür yaşamı ortadan kaldırmayı hedefliyorlar.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi olarak barışçıl protestoları bir hak olarak görüp kabul ediyoruz. Türk devleti ve çeteleri, Şam Hükümeti ile IŞİD’in gizli hücreleri Minbic halkının protesto eylemlerine sızarak kendi çıkarları için fırsat kolluyor.

Aynı zamanda Minbic halkımızın sağduyulu yaklaşımına güveniyoruz. Minbic’in güvenliğini bozmayı hedefleyen yaklaşımlar içerisinde yer alanların Minbicliler tarafından engelleneceğine olan inancımız tamdır. Herkesin bu provokasyonlar karşısında dikkatli olmasını umut ediyoruz. Fitne ve parçalanmayı hedefleyen bu oyunların birlik ve bütünlüğümüzü bozmasına izin vermemeliyiz. Minbic’in savunulması için canını feda eden kahramanlar Feysel Ebû Leyla ve Ednan Ebû Emced’e layık olabilmek için bu oyunları boşa çıkarmalıyız. Özerk Yönetim olarak halkımıza verdiğimiz sözlerin arkasındayız. Halkımıza hizmet etmeye devam edeceğiz. Onurlu ve huzurlu bir yaşam için mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Diğer Haberler