Rojava Özerk Yönetimi: Suriye seçimleri bir tiyatrodan ibaret

Rojava Özerk Yönetimi: Suriye seçimleri bir tiyatrodan ibaret

Suriye’de başkanlık seçim süreci halen devam ediyor. Seçimlere ilişkin açıklama yapan Rojava Kürdistanı Özerk Yönetimi seçimlerin tiyatro olduğunu, rejime yakın siyasetçilerin de yaptıkları açıklamada Beşar Esad’ın yerini alacak bir başkan adayının olmadığını belirtiyorlar.

Suriye’de başkanlık seçimleri 26 Mayıs 2021’de gerçekleşecek. Suriye rejimi denetiminde bulunan kent, ilçe ve kazalarda seçim çalışmalarına ilişkin propaganda çadırları kurulmuş vaziyette ve rejim yanlıları oy kullanma hazırlıklarına devam ediyorlar. Diğer taraftan Rojava Kürdistanı Özerk Yönetimi bu seçimlerin sadece tiyatrodan ibaret olduğunu açıklıyorlar.

Kürdistan Emekçiler Birliği Genel Sekreteri Mihemed Şexi K24 Tv’ye yaptığı açıklamada seçimlere yönelik şu açıklamalarda bulundu: “Rejim her gün tekrar kriz öncesi sisteme dönme çabalarını sürdürüyor ve bu seçimlerile birlikte bundan sonrada mevcut rejim mantığıyla Suriye’nin başında kalacaklarına inanıyorlar. Biz Kürdistan Emekçiler Birliği Partisi olarak bu seçimlere karşıyız. Bize göre bu seçimler krizi daha da derinleştirmeye yönelik. Rejimin mevcut krizleri çözebilecek güçte olduğuna inanmıyoruz.”

Suriye seçimlerine yönelik Uluslararası Toplum ve Uluslararası Güvenlik Zirvesi henüz bir açıklama yapmadılar. Rejime yakın olan siyasetçilerde yaptıkları açıklamada oylamaya katılacaklarını ve şimdiye kadar Beşar Esad’ın yerini alabilecek kimsenin çıkmadığını belirtiyorlar.

Siyasetçi Eziz Ömer’de seçimlere ilişkin şu değerlendirmeleri yapıyor: “Batı ülkeleri, ABD, İsrail, Erdoğan, IŞİD ve Müslüman Kardeşler Beşar Esad iktidarını ortadan kaldırmak istiyorlar. Bizde buna karşı oylarımızı kullanacağız. Oy kullandığımızda varolan hataları da kabul ediyoruz anlamına gelmemeli. Çünkü millyetçilik olgusuna karşıyız ve hep karşı duracağız. Diğer taraftan bütün yurtsever güçleri bir araya toplamaya çalışacağız. Bu şekilde hem Suriye halkının ve özellikle Kürtlerin haklarını elde etmeye uğraşacağız.”

Seçimler milyonlarca Suriyeli’nin mülteci olduğu, yüz binlercesinin öldürüldüğü veya yaralandığı bir süreçte yapılmaya çalışılıyor. Rojava Kürdistanı Özerk Yönetimi denetiminde olan coğrafyada seçim çadırları, sandıkları ve propaganda yapılması yasaklanmış durumda. Her ne kadar Beşar Esad haricinde 2 kişi daha seçimlerde başkanlık için adaylık başvurusunda bulunmuş olsalarda Özerk Yönetim bunun tamamen tiyatro olduğunu ve Beşar Esad’ın daha seçim olmadan kazandığını garantilediğini dile getiriyorlar.

Diğer Haberler