TSK ve PKK çatışması nedeni ile Deşeş köyü boşaldı, 22 aile Zaxo ve Duhok’a taşındı

TSK ve PKK çatışması nedeni ile Deşeş köyü boşaldı, 22 aile Zaxo ve Duhok'a taşındı

Duhok’un Amedi ilçesi Kani Masi kasabasına bağlı Deşêş köyünde yaşayan halk, TSK ile PKK arasında devam eden çatışmalar nedeniyle evlerini terk etti.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) 23 Nisan 2021 günü Duhok’un Amedi ilçesi kırsalında bulunan Metina, Zap ve Avaşin-Basyan sınır bölgelerinde PKK’ye yönelik başlattığı “Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım” operasyonu devam ederken bölgede yaşanan çatışmalar en çok sivil halkı tehdit ediyor.

Operasyonlar nedeniyle Kêste ve Hristiyanların yaşadığı Çelka köyünün ardından Deşêş köyü sakinleri de bugün evlerini terk etmek zorunda kaldı.  22 aile bu gün itibaren köylerini boşalttı. Duhok ve Zaxo’ya geçti.

Muhtar daha önce uyarmıştı

TSK ile PKK’liler arasında son iki günde yoğunlaşan çatışmalar nedeniyle köy çevresi sık sık bombardımanların hedefi haline gelmişti.

Köyü muhtarı Nuri Berwari katıldığı TV programlarında önceki akşam saat 19:30 civarında PKK’nin bir askeri noktaya saldırı düzenlediğini, Türk askerlerinin de karşılık vermesiyle çatışma çıktığını, çatışmanın ardından savaş uçaklarının köyün etrafını şiddetli bir şekilde bombaladığını söylemişti.

Nuri Berwari, çatışmaların devam etmesi durumunda köyü terk etmek zorunda kalacaklarını belirtmişti.

3 köy boşaldı

Metina, Zap ve Avaşin’de 23 Nisan’dan beri devam eden operasyon nedeniyle şu ana kadar Kani Masi’ye bağlı üç köy boşaldı.i

Daha önce 20 ailenin yaşadığı Kêste köyü ile 50 Hristiyan ailenin yaşadığı Çêlka köyü bombardımanlar nedeniyle boşaltılmıştı.

Yüzlerce köy boşaldı

Kürdistan Parlamentosu’nun Temmuz 2020’de görevlendirdiği araştırma komisyonunun raporuna göre, TSK ile PKK arasında yaşanan çatışmalar ve bombardımanlar nedeniyle son 28 yılda 504 köy boşaltıldı, onlarca sivil hayatını kaybetti, milyonlarca dolarlık maddi zarar meydana geldi.

Ayrıca, Türk askerleri son 3 yıl içerisindeki operasyonlarla kilometrelerce içeride Kürdistan Bölgesi topraklarına üss kurdu.

 Rapora geçen yıldan beri Haftanin, Metina, Zap ve Avaşin’de devam eden operasyon ve çatışmalar nedeniyle boşaltılan köyler ve yaşanan zarar dahil edildiği düşünüldüğünde, savaşın en büyük mağdurunun Kürt köyleri olduğu bir kez daha görülüyor.

Diğer Haberler