Birleşmiş Milletler (BM) Erbil Ofisi’nin üçüncü bir ülkeye iltica taleplerine yanıt vermediği Rojhılatlı siyasi mülteci Behzad Mahmudi kendini ateşe verdi. Mahmudi ile roportaj yapan Xandan, NRT ve Kurdsat muhabirlerinin olayı sadece izleyip, çekimlerine devam etmesi eleştirisi konusu oldu.
Rojhılatlı siyasi mülteci iki genç bugün yardım talebinde bulunmak üzere BM Erbil Ofisi’ne giderek yetkililerle görüştü. Mülteci gençler BM yetkililerinden yurt dışına göçmen olarak götürülmeyi ve yardım talep etti. Taleplerin BM tarafından geri çevirmesi üzerine kendilerini yakacaklarını belirtti. Yaptığı ısrarlara rağmen BM yetkililerinin olumsuz yanıt verdiği gençlerden 25 yaşındaki Behzad Mahmudi kendini yaktı.
Behzadi kendini yakmadan önce kameralara “BM’yi protesto ediyorum, ben BM’nin görevini yerine getirmesini istiyorum, Bize her gün bu git yarın gel diyorlar. Ayda 20-25 bin dinar (12 dolar) veriyorlar. Başka bir şey istemeyin diyorlar. Biz bizi mülteci kabul etmesini istiyoruz” dedi.
Televizyon muhabirleri ve kendini yakan Mahmudi olay yerine beraber gelmişler
Vatandaşlar olay yerinde bulunan Xandan, NRT ve Kurdsat televizyonunda görev yapan medya çalışanlarına tepki gösterdi. Her iki televizyonunun muhabirleri de kendini yakan gencin elinde benzin dolu pet şişe varken kendisi ile röportaj yapıyor. Daha sonra ise genç kendini yakarken hiç bir engelleme girişiminde bulunmuyor. Ayrıca kendini yakan Behzat Mahmudi can havli kaçarken bile sadece çekim yapıyor.
Olay yerindeki kişiler her iki kanal muhabirlerinin olay yerine kendini yakan genç ile beraber geldiğini ve kendisini yakmasını beklediklerin belirtiyor.
Her üç televizyonunda Süleymaniye merkezli olması dikkat çekti. Xandan Berhem Salih’in, NRT muhalefetteki Yeni Nesil Hareketinin Başkanı Şasuvar Abdulvahidin, Kurdsat ise YNK içindeki Lahor Cengi ekibinin televizyonu olarak biliniyor.
BM Ofisi olaya 20 dakika müdahale etmedi
BM Erbil Ofisi’nin sağlık biriminin kendini yakan 25 yaşındaki gence 20 dakika boyunca müdahalede bulunmaması tepkilere neden oldu. Yanındaki arkadaşının müdahale ederek söndürdüğü genç 20 dakika sonra BM Erbil Ofisi’nin ambulansıyla başkent Erbil’deki Emergency Hastanesi’ne kaldırıldı.
Hastanede tedavi altına alınan 25 yaşındaki gencin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.
BM Erbil Ofisi ve mülteciler arasında gerginliğin nedenleri?
2007 yılında açılan BM Erbil Ofisi Kanada ve İngiltere gibi göçmen kabul eden ülkelere ve üçüncü bir ülkeye iltica başvurularının da değerlendirildiği bir kurum. Özellikle Suriye iç savaşından sonra pek çok aile bu yolla Avrupa’ya geçti. Hala bu başvurularda bulunmuş binlerce Rojavalı ve Doğu Kürdistanlı’nın yanı sıra başka ülke vatandaşları da Kürdistan Bölgesinde bekliyor.
BM Ofisi daha önce mültecilere ayda 150 dolar kira yardımı yapıyordu. Fakat daha sonra bu yardımların tümünü durdurdu. Bu nedenle de pek çok çok zaman mültecilerle kurum arasında sorunlar yaşanıyor. BM ayrıca Kürdistan bölgesindeki mültecilerin ancak küçük bir bölümüne mülteci kimliği veriyor. Çünkü mülteci kimliği verdiği kişilere dönük ekonomik ve sosyal yükümlülükleri bulunuyor.