Neçirvan Barzani: Kürdistan Bölgesi’nin Federal statüsünü korumak birlik ve beraberlikten geçer

Neçirvan Barzani: Kürdistan Bölgesi'nin Federal statüsünü korumak birlik ve beraberlikten geçer

Başkan Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi’ndeki siyasi parti temsilcileri ile gerçekleştirilen toplantıda, “Kriz ve sorunları aşmanın tek yolu hak ve kazanımlarımızın yanı sıra Kürdistan Bölgesi’nin federal statüsünü korumak, birlik ve baraberliğimizi muhafaza etmekten geçiyor” dedi.

Kürdistan Bölgesi Başkanı NeçirvanBarzani, başkent Erbil’de Kürdistan’daki siyasi parti temsilcileri ile bir araya geldi.

Başkanlık binasında düzenlenen toplantıya Kürdistan Bölgesi Başkanı yardımcıları Cafer Şeyh Mustafa ve Mustafa Seyid Kadir, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Eş Başkan Bafıl Talabani, Kürdistan İslami Toplum (Komel) Genel Sekreteri Ali Bapir, Kürdistan İslami Birlik (Yekgırtu) Genel Sekreteri Sahaladdin Bahaeddin, Kürdistan Sosyalist ve Demokrat Parti (PSDK) Genel Başkanı Muhammed Hacı Mahmud’un yanı sıra Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) adına Polit Büro üyesi Fazıl Mirani katılıyor.

Toplantıda, Türkmenler adına Kürdistan Bölgesi Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakanı Aydın Maruf ve Hristiyanlar adına Kürdistan Bölgesi Ulaştırma Bakanı Ano Cewher Edbulmesih Ebdoke de hazır bulundu.

Başkanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, toplantıda Irak ve bölgedeki durum, Kürdistan Bölgesi’nin dış ilişkileri, Neçirvan Barzani’nin Fransa ziyareti, Kürdistan Bölgesi’nin yeni siyasi dengelerdeki rolü, Erbil-Bağdat ilişkileri. ABD ile Irak arasındaki stratejik müzakereler ve Kürdistan Bölgesi’nin katılımı, Irak’ta Ekim ayında yapılacak olan genel seçimlerin yanı sıra Kürdistan Bölgesi’ndeki siyasi taraflar ve bileşenler arasındaki ilişkiler ele alındı.

Gündemdeki konular, sorun ve görüşlerin açık bir şekilde tartışıldığı toplantıda, sorunların çözümü için Kürdistan Bölgesi’ndeki taraflar arasındaki diyaloğun önemine vurgu yapıldı.

Irak 2021 bütçe yasasının kabul edilmesinin Erbil-Bağdat ilişkileri açısından önemli bir ilerleme olduğuna işaret edilen toplantıda, yasanın taraflarca uygulanması ve her iki tarafın da anayasa temelinde sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiği ifade edildi.

Toplantıda konuşan Başkan Neçirvan Barzani, “Kriz ve sorunları aşmanın tek yolu hak ve kazanımlarımızın yanı sıra Kürdistan Bölgesi’nin federal statüsünü korumak, birlik ve baraberliğimizi mıhafaza etmekten geçiyor. Kürdistan Bölgesi Başkanlığı da bu yolda tüm tarafları bir araya toplayan çatı rolünü oynamaya devam edecekti” dedi.

Ayrıca toplantıda hazır bulunan taraflar, bu tür toplantıların devam etmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Diğer Haberler