Kürdistan Parlamentosunda olay çıktı, Yeni Nesil parlamenteri divana ayakkabı attı, Lahor Cengi’ye bağlı medya Rêwaz Fayip’i suçladı

Kürdistan Parlamentosunda olay çıktı, Yeni Nesil parlamenteri divana ayakkabı attı, Lahor Cengi'ye bağlı medya Rêwaz Fayip'i suçladı

Dün Kürdistan Parlamentosu, “Yerli ürünlerin(Xo malî) korunması”na ilişkin yasa tasarısını kabul etti. YNK ve Yeni Nesil (Nwe Nu) parlamenterlerinin cinsiyetçi yaklaşımı oturuma damga vurdu.

Yasa tasarısının tartışıldığı oturumda YNK Parlamenteri Hawrê Mela Star’ın hükümeti eleştirirken “Hükümet dişi bir hükümet, halkın isteklerini karşılamıyor” şeklinde kullandığı sözler Parlamento Başkanı ve  kadın vekillerin tepkisine yol açarken, Yeni Nesil Partisi  Grup Başkanvekili Kazim Faruq,  Başkanlık Divanı’na ayakkabı fırlatma girişimi tansiyonu yükseltti.

YNK’li parlamenterden cinsiyetçi sözler

Yasa tasarısı tartışmaları oturumunda söz alan YNK Parlamenteri Hawrê Mela Star, “Hükümet, dişil bir hükümettir. Halkın taleplerini karşılayamıyor” sözleri Parlamento oturumunu yöneten Kürdistan Parlamentosu Başkanı Rêwaz Fayeq tarafından kesildi. Rêwaz Fayeq “Eğer hükümeti eleştirmek istiyorsanız cinsiyetçi ifadeler kullanarak eleştiri yapmazsınız. Tüm Kürdistan kadınlarından özür dileyin” dedi.

Yeni Nesil Grup Başkanvekili ayakkabı skandalı

Tartışmalar ardından Yeni Nesil Partisi Grup Başkanvekili Kazim Faruq, Başkanlık Divanı’na ayakkabı atmak için hazırladığı ayakkabıların Parlamento oturumana girişine izin verilemedi.

Her iki parlamenterin bu davranış ve açıklamaları Kürdistan Bölgesi’ndeki bir çok çevre tarafından tepkiyle karşılandı. Parlamento Başkanı’nın kadın olmasından kaynaklı “cinsiyetçi” bir tavır sergilendiğini belirten başta kadın vekiller olmak üzere, siyasi partiler ve bir çok çevreden YNK ve Yeni Nesil Grup Başkanvekiline karşı tepkiler yükseldi. PDK Grubu Parlamentoda yaptığı açıklamada, “YNK’nin hükümetin ortağı” olduğu hatırlatılarak hükümeti “dişil” olduğu için halkın taleplerini karşılamadığı Hawrê Mela Star’ın sözlerinin “YNK’nin resmi görüşü” olup olmadığı soruldu.  Açıklamada, PDK’nin her zaman kadınların haklarını korunmasını savunduğunu ve YNK parlamenterinin sözlerinin kadınlara hakaret olduğunu belirterek özür dilemesi gerektiği belirtildi.  PDK açıklamasının devamında Yeni Nesil Partisi  Grup Başkanvekili Kazim Faruq’un tavrının Kürdistan siyasi ahlakına sığmadığı belirterelerek,  Parlamento’nun iç tüzük kurallarına göre Kazim Faruq’un cezalandırılmasını talep etti.

Parlamento Başkanı Fayeq: Özür dilenmeyene kadar dönmeyeceğim

Bir basın açıklaması düzenleyen Kürdistan Parlamentoru Başkanı Rêwaz Fayeq, Yeni Nesil Grup Başkanvekili Kazim Faruq, özür dilemeyene kadar Parlamentoya dönmeyi düşünmediğini açıkladı.

Rêwaz Fayeq dün kabul edilen yasa tasarısının kanunlaşması ile Kürdistan çifçilerinin haklarının ve emeklerinin yasal garantiye alınması açısından önemli bir adım olarajk değerlendirdi.

Rêwaz Fayeq “Yeni Nesil Grup Başkanvekili, Parlamento Başkanlık Divanı’na ayakkabı atmaya hazırlanmıştı. Bu çok tehlikeli bir girişimdi. Eğer soğukkanlı davranmasaydık sonuçları çok ağır olabilirdi” ifadelerini kullandı. Rêwaz Fayeq, bu girişimin kadınlara yönelik bir saldırı olduğunu Yeni Nesil Grup Başkanvekili’nin kendisinden ve tüm kadınlardan özür dilemesi gerektiğini aksi takdirde Parlamentoya dönmeyeceğini söyledi.

Lahur Cengî’ye bağlı medya Parlamento Başkanını hedef aldı

YNK Parlamenteri Hawrê Mela Star’ın sözleri YNK içerisinde farklı tepkilere yol açtı. YNK’li kadınlar Hawrê Mela Star’ın sözlerine tepki gösterirken Eş Başkan Lahur Cengî’ye bağlı medya organları Kürdistan Parlamentosu Başkanı Dr. Rêwaz Fayeq’i suçlayan haber yapması dikkat çekti.   Yapılan haberlerde Dr. Rêwaz Fayeq’in “iradesi olmayan” “zayıf bir karaktere sahip” olmakla suçlandı.

Dr. Rêwaz Fayeq Kürdistan Parlamentosu Başkanlığı’na YNK’nin kotasından seçilmişti.

YNK parlamenteri kadınlardan özür diledi

Öte yandan cinsiyetçi yaklaşımlarından ötürü eleştirilerin hedefinde olan YNK Parlamenteri Hawrê Mela Star, basın açıklaması düzenleyerek tüm kadınlardan özür diledi. Bazı medya organlarının sözlerini çarpıttığını ve siyasi amaçla kullanıldığını iddia eden Hawrê Mela Star, “ben hiçbir şekilde kadınlara hakaret etmem. Benim de annem ve kızkardeşimlerim var. Annem Kürdistan için kaç evladını kurban verdi. Ben eli kalem tutan ve aktif mücadele eden tüm Kürdistan kadınlarından özür diliyorum” dedi.

Ancak Yeni Nesil Partisi  Grup Başkanvekili Kazim Faruq tüm tepkilere rağmen herhangi bir açıklama yapmadı. Yeni Nesil Partisi’nden de  Kazim Faruq’un tavrına sesiz kalması dikkat çekti.

Diğer Haberler