Kerkük’te Kürt varlığına saldırılar devam ediyor, ünlü sanatçı Elîa Merdan’ın mezarına saldırı

Kerkük'te Kürt varlığına saldırılar devam ediyor, ünlü sanatçı Elîa Merdan'ın mezarına saldırı

Kerkük’te ünlü Kürt sanatçı Elî Merdan’ın Şêx Mihyedîn Mezarlığı’ndaki kabrine kimliği belirsiz kişilerce saldırı düzenlendi.

Tanınmış Kürt bestekar ve ses sanatçısı Elî Merdan’ın Kerkük’teki kabrine kimliği belirsiz kişilerce saldırı düzenlendi. Saldırganlar merhum sanatçının mezar taşını siyah boyalarla tahrip ettiği görüldü.

Saldırıyı değerlendiren Kerkük’ün tanınmış Kürt yazarlarından Tariq Karêzî,  “Elî Merdan tanınmış bir Kürt bestekar ve sanatçıdır. Kendisi sadece Kürdistan’da değil tüm Ortadoğu’da üne kavuşmuş bir bestekâr ve makam ustasıdır. Usta Elî Merdan, kendi ulusu için çok büyük hizmetler vermiş, eşişiz eserler bırakmıştır” dedi.

Tariq Karêzî,  ünlü bestakar ve üstad Merdan’ın kabrine yapılan bu çirkin saldırıyı kınayarak, “Bu saldırı gece olmuş. Bu tür çirkin saldırıyı açıktan yapacak yüzleri yok çünkü” şeklinde tepki gösterdi.

“Elî Merdan Kürtlerin büyük bir sembolüdür” diyen yazar Tariq Karêzî, ustnın mezarına yapılan saldırıda neyi amaçladıklarını anlamanın güç olduğunu, bu tür saldırıların Elî Merdan’ın büyüklüğünü asla gölgelemeyeceğini sözlerine ekledi.

 Tariq Karezî sözlerini Kürt Ulusal Marşı’nı yazan Dildar Mistefa’yı örnek göstererek sürdürdü: “Bazı kişiler Koye ilçesinde büyük üstad Dildar’ın mezarına saldırmıştı bir zamanlar. Onların saldırısı sadece üstadı yüceltti, büyüklüğünden bir şey kaybettirmedi. Elî Merdan’ın mezarına yapılan saldırı da aynı şekilde onu yüceltir, büyüklüğünü gölgeleyemez.”

Elî Merdan kimdir?

1904 yılında Kerkük’te dünyaya gelen Elî Merdan, ünlü bir Kürt bestekar ve müzisyendir.

Çok sayıda eseri bulunan Elî Merdan aynı zamanda makam ustası olarak nam salmıştı.

1981 yılında hayatını kaybeden Elî Merdan’ın naaşı Kerkük’teki Şêx Mihyedîn Mezarlığı’na defnedilmişti.

Diğer Haberler