Azizi: PKK’nin Şengal tavrı İran’ın Irak’ta ki siyasi iktidarını desteklemektir

Azizi: PKK'nin Şengal tavrı İran'ın Irak'ta ki siyasi iktidarını desteklemektir

 Rojava Kürdistanlı Akademisyen ve Siyasetçi Dr. Kawe Azizi yaptığı açıklamada, Kürdistan İşçi Partisi’nin (PKK) Şengal’den çekilme kararını red etmesinin PKK’nin bölgede İran’ın polisliğini yaptığının ispatı olduğunu ve İran’ın Irak üzerinden Suriye’ye ulaşmasını sağladığını, 140’ıncı maddenin uygulanmasını istemediğini belirtti.

Selahadin Üniversitesi Siyasal Bilimler Akademisi Öğretim Görevlisi Dr. Kawe Azizi şunları dile getirdi: “ABD Başkanı Joe Biden’in göreve gelmesinin üzerinden 100 gün geçti. Buna bağlı olarak Irak’ta bulunan bir çok Şii milis güçleri ABD ile olan anlaşmayı sonlandırdıklarını açıkladılar.”

Azizi açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Geçtiğimiz günlerde Rebulla milisleri Bağdat’ta bir gövde gösterisi yaptılar ve Mustafa Kazimi, ABD ve Suudi Arabistan’ı tehdit ettiler. Aynı şekilde Kürdistan Bölgesi’nin 2021 bütçesinin verilmesine izin vermeyeceklerini söylediler.”

Halkanın Şengal’de tamamlandığını belirten Azizi açıklamalarının devamında: “Halka Şengal’de tamamlandı. PKK, İran’ın Irak’taki siyasi iktidarını tamamlayan halkasını Şengal’deki yaklaşımlarıyla destekler hale geldi.”

Uluslararası hukuk bünyesinde ve Irak içişlerini ilgilendiren bir şekilde yapılmış olan Şengal Anlaşması’na PKK’ye yakın güçlerin karşı olduğuna dikkat çeken Kawe Azizi açıklamasında, bu anlaşmayla Irak ve Kürdistan Bölgesi Hükümetleri binlerce Şengallinin bölgeye dönmesini sağlayacağını ve altyapı hizmetleri sunacağını, ama İran’ın bundan rahatsız olduğunu, Kuzey Kürdistan partisi PKK ile İran’ın bunu engellemeye çalıştığını ifade etti.

Kawe Azizi açıklamalarında şu hususa dikkat çekti: “PKK bölgede İran’ın Irak topraklarını kullanarak Suriye’ye geçiş yapabilmesini sağlamak için polis rolünü üstlenmiş durumda. Bu şekilde Kürdistan Bölgesi’ne ait bazı toprakları da feda etmeyi hedefliyorlar. Bu durumda Irak’ın 140’ıncı maddeyi uygulamasının da önüne geçiliyor. Aynı şekilde Ezdi Kürtlerin kendi topraklarına dönemesi de engellenmek isteniyor.”

İran’a karşı ABD, Kürdistan Bölgesi ve Irak Hükümetlerinin birlikte hareket etme zamanlarının geldiğine dikkat çeken Azizi açıklamasının sonunda, İran’ın bir an önce Irak ve Suriye’den çekilerek kendi ülkesine dönmesi için bu güçlerin birlikte hareket etmelerinin zaruri olduğunu söyledi.

Diğer Haberler