YNK yine ihanet etti: Irak parlamentosunda Iran çıkarına hizmet eden yasa için Şiiler lehine oy kullandı

YNK yine ihanet etti: Irak parlamentosunda Iran çıkarına hizmet eden yasa için Şiiler lehine oy kullandı, Kürdistan fraksiyonu,

Irak Parlamentosu’nda yapılan oturumda en üst yargı organı Federal Mahkeme’de dini alimlerin de karar mercinde yer almasına ilişkin kanun teklifi reddedildi. Kürdistan Bölgesi’nin aleyhine olan kanun teklifinn oylamasında YNK’nin Şii partiler ile hareket etmesi Kürdistanlı partilerine tepkisini çekti.

Irak Parlamentosu, dün yaptığı oturumda Şii siyasi partilerin İran’ın yönlendirmesiyle en yüksek yargı organı olan Federal Mahkeme’de dini alimlerin yer almasına ilişkin kanun teklifini oyladı.

Şiilerin sunduğu kanun teklifinde 220 oya ihtiyacı olan Şiilere, Kürdistan Yurtseverler Birliği(YNK) parlamenterleri  destek verdi.  PDK, Kürdistan’daki bileşenlerin temsilcileri ve Hiva Listesi oturumu boykot ederken, yapılan oylamada  Federal Mahkeme’de şeriat kanunlarına uygun kararlar alınmaması halinde kararı veto etme hakkına sahip olacak dini alimler kurulunun dahil edilmesi yönündeki kanun teklifi maddesi reddedildi.

Konu hakkında BasNews’e konuşan Irak Parlamentosu PDK Parlamenteri Beyar Tahîr Seîd, YNK ve Şii Arapların desteklediği kanun teklifinin dini alimler maddesinin reddedildiğini, mezhebi amaç güden projenin başarızlıkla sonuçlandığını belirterek, YNK’nin mezhepsel politikalara destek vermesini eleştirdi.  Beyar Tahîr Seîd, YNK’nin bir kez daha Kürdistan İttifakı’ndan ayrı hareket ederek, Kürtleri içerden vurduğunu sözlerine ekledi.

PDK Parlamenteri Beyar Tahîr Seîd, Federal Mahkeme kanun teklifinde Kürdistan Bölgesi Temsilciliği ibaresinin kaldırılarak, yerine Bölgeler Temsilciliği ibaresine yer verildiğini kaydetti.

K24 bültenine katılan Irak Parlamentosu PDK Parlamenteri Xoşiyewe Hendrên Doskî, Federal Mahkeme’nin  önceki halinin Kürtler açısından daha iyi olduğunu belirterek, “Federal Mahkeme’nin 9 üyesi bulunuyor. Bir başkan, bir yardımcı  ve 7 üyeden oluşuyor. Heyetin içerisinde Kürdistan Bölgesi’nden de 2 temsilci yer almakta” ifadelerini kullandı.

Kanun teklifinin maddelerinin oylanmasında YNK’nin Şii siyasi partiler ile hareket etmesinin büyük bir tehlike olduğunu işaret eden PDK’li parlamenter “Eğer Federal Mahkeme’ye ilişkin kanun teklifinde din adamlarının yer alması maddesi kabul edilseydi, Irak mezhebi bir devlet olma yoluna girecekti” değerlendirmesinde bulundu.

Xoşiyewe Hendrên Doskî sözlerini şöyle sürdürdü: “Acaba YNK hangi vaatler karşılığında Şiileri destekledi. Neden Kürdistan halkının çıkarlarına kariı olan bir kanun teklifini destekledi? Bu politikalarının sonucunda aldıkları yenilginin altından nasıl kalkacaklar?”

Diğer Haberler