PKK’nin Güney Kürdistan’da ki örgütlenmesi Halepçe’nin sorumlusu olarak Kürt partilerini gösterdi

PKK’nin Güney Kürdistan’da ki örgütlenmesi Halepçe için Saddam’ı akladı, Kürt partilerini suçladı YNK, KDP, Sosyalist Hareket ,Bizotnavey İslamı, İslamı Hareket, PÇDK; Fayiq Gulpi,

PKK’nin Güney Kürdistan’daki örgütlerinden Siyaset ve Demokratik Düşünce Akademisi Başkanı Dr. Fayık Gulpi Süleymaniye’de düzenlenen bir seminerde Halepçe Katliamında Saddam’ın rolünü görmezden geldi.

PKK’nin Güney Kürdistan’daki örgütlerinden Siyaset ve Demokratik Düşünce Akademisi Süleymaniye merkezli bir örgüt ve PKK’ye yakın küçük bir guruptan oluşuyor. Genelde PKK kitlesine seminer ve eğitimler veren siyaset akademisi zaman zaman YNK’lilerle de ortak seminerler yapıyor.

Halepçe’nin 33. Yıl dönümünde Süleymaniye’de bu gün Siyaset Akademisi tarafından bir seminer düzenledi. Seminerde Halepçe katliamın nedenleri tartışıldı. Siyaset ve Demokratik Düşünce Akademisinin Başkanı olan Faik Gulpi’nin seminerde Saddam’ın rolünü görmezden gelen ve Saddam suçsuz gösteren yorumları dikkat çekti. Fayiq Gulpi konuşmasında “ Enfal, katliam ve Halepçe’ye yapılan kimyasal saldırının nedenleri daha çok Güney Kürdistan’da ki iki etkili partinin stratejik hatalarından kaynaklanıyor” dedi.

Gulpi konuşmasında eğer YNK şehri ele geçirmeseydi Halepçe katliamı olmazdı diyerek şunları söyledi: Enfal esasen 1988 yılının Şubat ayında başladı. O zaman İran YNK karargâhına çok saldırıyordu. Daha sonra YNK Halepçe kentini ele geçirdi. Böylelikle kendi merkezleri haline getirdiler. 13, 14, 15 Mart günlerinde YNK, KDP; İslami Hareket ve Sosyalist Parti beraber Halepçe’yi ele geçirdi. Onlar ele geçirince de Saddam şehre kimyasal bomba kullandı”. Gulpi’nin konuşmasına göre eğer Kürtler bir parça toprak kurtarmaya çalışmasaydı Saddam kimyasal silah kullanmazdı. Gulpi’nin bu konuşması bu biçimde Saddam saldırılarının nedeni ile Kürt partilerin mücadelesini gösteriyor. Ayrıca bu bakış açısı sadece Saddam’ı değil İran, Irak, Türkiye ve diğer Kürt düşmanlığı rejimlerinin Kürt hareketlerine ve Kürtlere saldırısını da meşrulaştırmış oluyor.

Yaptığı konuşmada Fayiq Gulpi Saddam’ı sadece milliyetçi olduğu için İran, İsrail ve Kürtleri düşman görüyordu diyen Gulpi, Saddam faşizmini ve insanlık suçunu normal bir milliyetçiliklik olarak yorumladı. Gulpi’nin konuşmasında Saddam’dan çok Kürt partileri eleştirildi.

Fayiq Gulpi PKK’nin Güney Kürdistan’da 2016 yılına kadar varlığını sürdüren partisi PÇDK’nin (Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi) Başkanlığını ve eş başkanlığını yapmıştır. Gulpi son yıllarda ise PKK’nin Siyaset ve Demokratik Düşünce Akademisi’nin başkanlığını yapmaktadır.

Diğer Haberler