HPG’den bir peşmergenin şehit düştüğü mayının kendisine ait olduğun kabul etti

HPG’den bir peşmergenin şehit düştüğü mayının kendisine ait olduğun kabul etti

12 Mart gecesi Sidekan’ın Bêrîkim bölgesinde patlayan ve bir Peşmerge’nin şehit düşmesine yol açan mayının PKK mayını olduğu açıklanmıştı. HPG ise bu gün bir açıklama yayınlayarak mayının kendilerine ait olmadığını belirti.
HPG biç açıklamasında “Olay Xakurkê bölgesinin Sidekan alanına bağlı Sidekan boğazında yaşanmıştır. Söz konusu yer Saddam döneminde çokça mayınlanmış bir alandır. 2019 ve 2020 yıllarında işgalci Türk devletinin Xakurkê bölgesine dönük geliştirdiği saldırılara karşı da bu alandaki bazı yerler mayınlanmıştır” demiştir.  PKK bu biçimde ayının kendisinin mayınladığını kabul etmiş oldu.

HPG açıklamasında alan zaten daha öncede Saddam tarafından mayınlanmıştır gibi ifadeler kullanılarak mayınlama faaliyetini normal göstermeye çalışmıştır.

Oysaki HPG tarafından mayınlanan alan sivil bir köyden bir km uzakta. Bêrîkim köyünün yakınlarında Saddam tarafından döşenmiş her hangi bir mayınlı alan yok. Mayınlı alanlar Bêrikim köyünün 30 km uzağındaki İran sınırındaki tepeler. Bu tepelerin hepsi anti mayın örgütleri tarafından işaretlenmişler.
Bir Peşmerge’nin şehit düşmesine yol açan mayın ise köylülerin her zaman gelip gittiği bir alana yerleştirilmiş. Köylüler bu alanda yazın koyunlarını otlatıyorlar.

Üstelik mayın döşenen alan Türk ordusunun da yakın olduğu bir alan değil. Alanda ki Türkiye güçleri sadece Şekif dağında bulunuyor. Şekif dağı da Bêrîkim alanından çok kopuk bir alan.
Mayının yerleştirilen yerin sivil alan olması, Türk devletine uzak olması gibi veriler bir araya getirildiğinde mayının Peşmerge’ye karşı yerleştirdiği görülmektedir. PKK sistematik bir biçimde mayın döşemeye devam etmektedir.
Bu da PKK’nin Kürdistan Bölgesine döşediği ilk mayın değil. PKK daha öncede ağırlıklı olarak Duhok kırsalında pek çok yere mayın döşemişti.

Siyasi ve askeri gözlemciler PKK’nin Mart ayı gibi Peşmergeye karşı daha büyük provokasyonlara girişe bileceğini, bir çok yerde saldırı yapa bileceğini düşünüyor.

Diğer Haberler