Başbakan Barzani: Bu silahlı guruplar Kürtler için tehdittir

Başbakan Barzani: Bu silahlı guruplar Kürtler için tehdittir

Başbakan Mesrur Barzani Irak İçişleri Bakanı Osman Ganimi’yi kabul etti. Başbakan görüşmede Kerkük’ün Araplaştırılması politikasından, Haşdi Şabi’ye ve Erbil’e atılan füzelere kadar pek çok konuyu gündeme getirdi.

Başbakan Barzani Ganimi’yi kabulünde Bağdat ve Erbil arasındaki ilişkilerin düzelmesinin olumlu yönleri üzerinde durdu. Barzani görüşmede özellikle Erbil’e yönelik roketli saldırıyla ilgili Erbil ile Bağdat’ın işbirliğinin olumlu sonuçlar ortaya koyduğu vurgulandı.

Şengal Anlaşması’nın uygulanmasının önemi de vurgu yapılan görüşmede, milisler ve diğer yasa dışı silahlı güçlerin bölgeden çıkması gerektiğinin altı çizildi. Bu yasanın uygulanmasında da esas sorumluluğun Bağdat’ta olduğu da belirtildi.

Başbakan, Kerkük ve Kürdistan Bölgesi idaresi dışında kalan diğer Kürdistani bölgelerde demografi değişikliği, Kürt vatandaşlara yönelik ihlaller ve arsalarına el konulması siyasetinin devam ettiğini belirterek, bu yasa dışı ve sağlıksız durumun Irak halkının çıkarına olmadığını ve önlenmesi gerektiğini ifade etti.

Kürdistan Bölgesi ile federal hükümet arasında süren 2021 bütçesiyle ilgili görüşmeler ve yapılacak Irak genel seçimleri de görüşmede masaya yatırıldı.

Diğer Haberler