Şengal, Türkiye ve İran’ın mücadele sahası haline geldi

Şengal, Türkiye ve İran'ın mücadele sahası haline geldi Cotyar Adil, Bağdat, PKK, Irak, Kürdistan, BM,

İran ve Türkiye’nin Suriye’deki varlığı devam ederken, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in ‘Türkiye’nin Irak ve Suriye’deki varlığının yanlış’ olduğuna dair ifadelerde bulunduğu iddia edildi.

Her iki ülke son yıllarda Suriye konusunda karşılıklı anlayış çerçevesinde hareket ederken, Irak’ın Ninova vilayetinde bulunan İran’a yakın milisler, Türkiye’ye karşı mücadeleye hazırlandıklarını belirtiyor.

İran için stratejik öneme sahip olan Şengal, Tahran’ın Şam ve Beyrut’a ulaşımında El-Kaim – Elbu Kemal güzergahının ardından ikinci geçiş güzergahı olma özelliğini taşıyor.

Geçtiğimiz yılın Ekim ayından itibaren Kürdistan Bölgesi’nin sınır bölgelerinde Türkiye’nin Erbil hükümetine danışmadan PKK’ye yönelik operasyonlar gerçekleştirmesi, operasyon bölgelerinde kaosa neden oluyor.

Türkiye, ABD ve AB’nin terör listesinde olan PKK’ye karşı NATO üyesi Türkiye’nin operasyonları sürüyor. Türkiye, son olarak Gare Dağı’na operasyon gerçekleştirmiş ve yaşanan çatışmalarda PKK’nin elindeki 12 esir yaşamını yitirmişti.

3 Ağustos 2014’ten bu yana binlerce Şengalli sığınmacı durumunda bulunurken, PKK ve Haşdi Şabi, Ezidi Kürtlerin kentindeki varlığını sürdürüyor.

Türkiye’nin Şengal’e operasyon yapma tehditleri devam ederken, 10 bini aşkın Haşdi Şabi mensubunun Şengal ve çevresinde olduğu kaydediliyor.

Özellikle de son dönemde Asaib Ehli Hak ile Ketaib Hizbullah milislerinin Şengal ve Ninova bölgesine takviye yaptığı ifade ediliyor.

Haşdi Şabi milislerinin Türkiye’ye yönelik tehdit açıklamaları devam ederken, PKK’nin Şengal kolu olan YBŞ’lilerin bir kısmının Türkiye’nin operasyon ihtimaline karşı Haşdi Şabi bünyesine alındığı belirtiliyor.

Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümetleri 9 Ekim 2020’de Şengal Anlaşması’nı imzalamıştı.

Anlaşmanın uygulanmasıyla kentteki durumun normale dönmesi bekleniyordu ancak şimdiye kadar anlaşmanın maddeleri hayata geçirilemedi.

Anlaşmaya göre, silahlı grupların kentten çıkarılması, göçzedelerin evlerine dönmesi, ilçeye yeni bir yönetimin seçilmesi ve yerel güvenlik gücünün kurulması öngörülüyor.

ERBİL: ŞENGAL ANLAŞMASI’NIN UYGULANMASI IRAK HÜKÜMETİNİN GÖREVİ

Öte yandan, Kürdistan Bölgesi Hükümeti Sözcüsü Cotyar Adil, Kürdistan Bölgesi ve Irak hükümetleri arasında imzalanan Şengal Anlaşması’nın uygulanmamasının endişe verici olduğunu söylemişti.

Çarşamba günü gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basın açıklaması yapan Hükümet Sözcüsü Cotyar Adil, bölgenin güvenlik ve istikrarının kendileri için önemli olduğunu kaydederek, Şengal’deki durumun endişe verici olduğunu belirtmişti.

Şengal Anlaşması’nın uygulanmasının Irak hükümetinin görevi olduğunu vurgulayan Adil, anlaşmanın uygulanması için Irak hükümetinden yetkilerini kullanmasını istediklerini bildirmişti.

Irak hükümetinin iradesinin Şengal’deki diğer tarafların iradesinden daha güçlü olduğunun açık olduğunu söyleyen Adil, “Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplumdan Şengal Anlaşması’nın uygulanması için her türlü çabayı göstermelerini istedik. Bu anlaşmanın uygulanmasının bölgeye güvenlik ve istikrar getireceğine inanıyoruz” demişti.

Kürdistan Bölgesi idaresinde olmayan Kürdistani bölgelerde yaşanan sorunların çözümü için hükümet olarak çabalarını sürdüreceklerini kaydeden Adil, Irak hükümetinin bu konuda daha ciddi olmasını ümit ettiklerini ifade etmişti.

Diğer Haberler