Kürt dili için önemli kampanya start aldı

Kürt dili için önemli kampanya start aldı

Bugün Diyarbakır’da Kürt Dil Platformu ile Kürt Dil ve Kültür Ağı öncülüğünde, siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinin desteğinde 21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla, Kürtçenin resmi dil ve eğitim dili olması için imza kampanyası başlatıldı.

Basın toplantısında kampanyayla ilgili açıklama yapan Kürt Dil Platformu Sözcüsü Şerefxan Ciziri, kampanyanın aynı zamanda online olarak da imzaya açıldığını belirtti.

Ciziri, kampanyanın İsveç’te de başlatıldığını ve 20 İsveçli parlamenterin imza verdiğini kaydetti.

Kampanya için ilk imzayı atan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Başkanı Mithat Sancar, Kürtçe yaptığı konuşmada, “Türkiye’nin dil mezarlığına dönüştüğü” belirterek, anadilin yasal olarak tanınması gerektiğini ifade etti.

“Bugün Kürtçe başta olmak üzere birçok dile yönelik baskılar var” diyen Sancar, “İktidarın politikaları bu ülkeyi dil mezarlığına dönüştürdü. Kürtçe resmi dil olarak kabul edilmeli, Kürtçe önündeki bütün engeller kaldırılmalı” vurgusunda bulundu.

Sancar, “Kürt çocukları okullarda, üniversitelerde anadillerinde eğitim görmelidir. Anadil sadece bir dil değil, aynı zamanda kimlik ve varlıktır. Anadil, insanın fikir ve düşüncelerine büyük bir etkide bulunur. Anadil, insanın derisidir. Bu nedenle insan yaşam ve düşünceleri anadili ile şekillenir” diye konuştu.

Basın toplantısına Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Genel Başkanı Mustafa Özçelik, Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Genel Başkan Yardımcısı Bayram Bozyel, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Başkanları Saliha Aydeniz ile Keskin Bayındır, PDK-Bakur Başkanı Sertaç Bucak, Azadi Partisi Genel Başkanı Ayetullah Aşiti, İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) Genel Başkanı Mehmet Kamaç ve çok sayıda Sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.

Toplantının ardından Sur ilçesinde kısa bir yürüyüş düzenlendi.

Diğer Haberler