PKK’ye bağlı Tewgera Azadi adlı örgütten Şiilerle ittifak arayışı

PKK'ye bağlı Tewgera Azadi adlı örgütten Şiilerle ittifak arayışı

 PKK’nin Irak’taki siyasi uzantısı  Tevgera Azadi (Özgürlük Hareketi) partisinden bir heyet Bağdat’ta Şii siyasi partileri ziyaret etti. Ziyaretin Irak’ta haziran ayında gerçekleşmesi öngörülen  erken seçim öncesi gerçekleşmesi, PKK’nin ittifak arayışı olarak yorumlanıyor.

PKK’nin Irak’taki siyasi kolu olarak örgütlenen Özgürlük Hareketi Eş başkanları Mihemed Abidulla ve Nerîman Ehmed başkanlığındaki bir heyet Bağdat’ta erken seçim öncesi Iraklı Şii siyasi taraflarla görüşmelere başladı.

Heyetin ilk durağı Amar Hakim liderliğindeki Şii siyasi parti Ulusal Hikme Hareketi oldu. Ardından heyet,  eski Başbakan Nuri Maliki’nin liderliğindeki Şii Yasa Devleti Koalisyonu’nu ziyaret etti. PKK’ye yakın medyada yer alan habere göre heyet,  görüşmelerde bölgedeki gelişmeler, Türkiye’nin Irak ve Kürdistan topraklarına saldırıları, Irak’ta Haziran ayında gerçekleşmesi öngörülen erken seçim gibi gündemlerin karşılıklı  değerlendirildiği belirtildi.

Irak’taki Şii siyasi çevreler Kürdistan Bölgesi’ne karşıt tavrı ve Haşdi Şabi ile bir çok yerdeki ittifakı nedeniyle PKK’yi destekliyor. PKK’ye yakınlığı ile bilinen Azadi Hareketi’nin Şii siyasi partilere yaptığı ziyaretlerin Irak’taki erken seçim öncesi   arayışı olarak yorumlanıyor.

Azadi Hareketi,  Süleymaniye’nin Bağdat’a bağlanmasını savunan Kürt parlamenter ile de sıkı ilişkisi bulunuyor.

Süleymaniye’de geçtiğimiz aylarda gerçekleşen şiddet olayları, Azadi Hareketi tarafından desteklenmişti. Süleymaniye yetkilileri, şiddet olaylarına PKK kadrolarının katıldığının tespit edildiğini açıklamıştı.

Geçtiğimiz günlerde Kerkük’ün Xurmatû ilçesinde,  Azadi Hareketi’nin parti binası, son günlerde çocukların kaçırılarak Kandil’e götürülmesine öfke duyan ailelerin baskısı sonucu  kapatılmıştı.

Diğer Haberler